Job hjemmefra

Job hjemmefra

Ønsker du ligesom mange andre at ændre dit kontorarbejde til en fredelig og harmonisk arbejdsplads derhjemme? Eliminere den tid, du bruger på at komme til og fra arbejde hver dag, og få mere tid til andre ting? Så er et fjernarbejde, hvor du kan arbejde hjemmefra, noget for dig. 

Flere og flere arbejdsgivere har taget skridtet til at oprette hjemmekontorer for deres medarbejdere og har flyttet deres ansættelses- og onboarding-processer til digitale platforme via internettet. 

Den sædvanlige ansættelsesproces er således blevet erstattet af en virtuel version.

Den indledende fase af rekrutteringsprocessen, som f.eks. gennemgang af CV’er, følgebreve og referencer, forbliver den samme. Men når det kommer til den personlige samtale, er det en proces, som mange virksomheder, der tilbyder fjernjarbejder, i stedet tager online. Med ny teknologi og software er det nemt for mange HR-afdelinger at håndtere dette digitalt.

Disse typer af platforme har eksisteret længe. Men det er først og fremmest i de seneste år, at flere og flere arbejdsgivere er begyndt at anvende denne moderniserede form for tilgang.

Det varierer naturligvis fra virksomhed til virksomhed. Mange vil stadig have dig til et personligt møde, før du starter dit fjernarbejde hjemmefra.

Selve onboarding-processen varierer også.

Onboarding er en systematisk tilgang, der omfatter introduktion af nye medarbejdere. Processen omfatter alt fra underskrivelse af kontrakter, udfyldelse af dokumenter og levering af det udstyr, som medarbejderen har brug for til at arbejde hjemmefra i sit fjernarbejde. F.eks. computere, headsets, telefoner, skriveborde osv. til uddannelse i systemerne og selve tjenesten og naturligvis til at lære alle kollegerne at kende.

Nogle udbydere af distancearbejder foretager stadig denne indledende introduktion på stedet, mens andre gør det online. Du kan altid spørge, hvilken metode din arbejdsgiver anvender. 

 

Fordele ved at arbejde hjemmefra

Der er flere fordele ved at arbejde på afstand og dermed at arbejde hjemmefra. En af de største fordele ved at arbejde hjemmefra er øget produktivitet.

I stedet for f.eks. at arbejde på et kontor, hvor omgivelserne kan være støjende med andre mennesker omkring dig, som kan forstyrre dit fokus og let blive en distraktion. I stedet kan du arbejde på afstand i et roligt og sikkert miljø og koncentrere dig fuldt ud om dine opgaver. Mange finder, at denne isolation er en måde at opnå større koncentration på, men også mindre stress og privatliv. 

Undersøgelser har vist, at de, der arbejder på afstand og således arbejder hjemmefra, ikke kun har øget den enkeltes gennemsnitlige produktivitet. De har også taget færre sygedage. Man mener, at en af de faktorer, der kan være medvirkende til dette, er, at folk har et mere behageligt arbejdsmiljø og derfor ikke stresser så meget, når de arbejder hjemme, men også at de ikke befinder sig et sted, hvor sygdomme let kan spredes mellem kolleger. 

Ud over færre sygedage og mindre stress føler de, der arbejder på afstand, at de har mere tid til andre ting. De behøver ikke længere at bruge unødig tid på at komme frem og tilbage fra arbejde. Det betyder, at når du er færdig for dagen, er du allerede hjemme.

Du er også mindre udmattet efter en arbejdsdag, hvilket betyder, at du har mere energi til andre ting. Du får simpelthen mere ud af din fritid.

Du behøver heller ikke bo i centrum for at være tæt på arbejdet, du kan bo næsten hvor som helst og dermed bo et sted med en billigere husleje eller tættere på naturen. 

Se alle ledige job i udlandet her

 

Gode ting at overveje, når du arbejder hjemmefra

Det er vigtigt at skelne mellem arbejdsmiljøet og hjemmemiljøet, når man arbejder på afstand og hjemmefra. Det kan f.eks. lyde tiltalende at sidde på sofaen og arbejde, men det er ikke godt i sidste ende. Dels fordi du har brug for at adskille arbejde og privatliv, men også fordi det ikke er ergonomisk godt.

Ergonomi handler netop om, hvordan man tilpasser arbejdsmiljøet til mennesker og ikke mennesker til arbejdsmiljøet. Dette er især vigtigt for dem, der arbejder hjemmefra.

Du har brug for et sted, hvor du kan sidde lige og behageligt, med det rette lys og de rette redskaber, og hvor der ikke er nogen distraktioner. De fleste arbejdsgivere, der tilbyder fjernarbejde, tilbyder også hjemmearbejdspladser. Derefter kommer de forbi med alle de værktøjer, du har brug for, så du kan udføre det bedst mulige arbejde, mens du udfører dit fjernarbejde. Det kan være alt fra en god arbejdsstol til en computer eller noget så simpelt som en god lampe.

En anden ting, der måske kan virke unødvendig i starten, er, at selvom du arbejder hjemmefra og ikke ser nogen, så tager du stadig tøj på, som om du skal på kontoret. Det har vist sig at have en effekt både fysisk og psykisk. Forskellen mellem arbejde og fritid bliver mere tydelig, og der er mere engagement og fokus på selve arbejdet. 

Hvis du arbejder fra udlandet, skal du kontakte skattemyndighederne for at høre, hvad der gælder for dig, hvis du modtager din løn fra et dansk selskab.

 

Telearbejde i udlandet

Har du planer om at flytte til udlandet, men stadig arbejde mod det danske marked? Så er fjernarbejde i udlandet noget for dig.

I mange tilfælde er folk tilbageholdende med at flytte til udlandet netop på grund af det økonomiske problem. Hvordan skal jeg finde et arbejde i et land, hvor jeg ikke engang kan sproget, så jeg kan tjene til livets ophold? Mange mennesker tror, at man skal spare en formue op, før man kan tage til udlandet og bo der. Men det er ikke tilfældet.

Mange danske virksomheder tilbyder fjernarbejder, så du kan arbejde hjemmefra, uanset hvor du befinder dig i verden.

Fjernarbejde betyder, at du ikke er afhængig af, at du befinder dig et bestemt sted. Så du kan arbejde på afstand, mens du befinder dig i forskellige dele af verden.

Ved at arbejde eksternt for en dansk virksomhed behøver du heller ikke at kunne sproget i det land, du vælger at bo i, for at få et arbejde.

 

CV 

Uanset om du skal arbejde eksternt eller ej, er det første indtryk noget, som arbejdsgiverne lægger stor vægt på. Det første, der fanger arbejdsgiverens interesse, er dit CV og dit følgebrev. 

Når du ansøger om et arbejde på distance, er det første skridt at indsende et CV. Dit CV skal fremhæve din tidligere erhvervserfaring, dine kompetencer, men også dine personlige erfaringer. Du behøver ikke at medtage al din tidligere erfaring, men det er bedst at skræddersy dit CV til det fjernarbejde, du søger. Medtag ting, som du mener, vil være en fordel i det arbejde, du søger.

Skriv ikke kun om, hvilket arbejde du havde før, men også om, hvilke kvaliteter dit tidligere arbejde gav dig, som du kan bruge i dit nye arbejde. Tilpas dit CV med din tidligere erfaring til det fjernarbejde, du søger nu.

 

Personligt brev

Noget andet, der er meget værdsat, er det personlige brev. Sammen med dit CV skal du også sende et personligt brev. Med dette brev skal du vise, at du er den rette person til jobbet på afstand.

Det personlige brev er en mere detaljeret præsentation af dig selv. Her kan du gå mere i dybden. Sørg for, at du ikke bare gentager det, du har skrevet i dit CV.

Begynd dit følgebrev med en introduktion til den stilling, du søger, og hvorfor du mener, at du er den rette person til den pågældende stilling. Ligesom med dit CV skal du skræddersy dit følgebrev til det specifikke fjernarbejde, du søger.

Husk at udtrykke dig professionelt uden at være for formel. Undgå også klichéer som ”kan lide at have mange bolde i luften” og ”stressresistent”, og inddrag dem i stedet på en personlig måde, så du kan skille dig ud fra mængden.

Husk at afslutte dit personlige brev med en positiv bemærkning, der viser, at du ser frem til at modtage deres feedback.

 

Interview

Det næste skridt i rekrutteringsprocessen for at få dit fjernarbejde er samtalen. Det er vigtigt at være forberedt og frem for alt at komme til tiden. Hvis du kommer for sent til samtalen, giver det et meget negativt førstehåndsindtryk.

Øv dig på spørgsmål og svar derhjemme. Find på ting, du kan sige for at fremhæve dine kompetencer, og tilpas dem til det arbejde, du søger. Hvis du f.eks. skal arbejde på afstand og derfor skal arbejde hjemmefra, kan det være en god idé at fremhæve kvaliteter som f.eks. at du er selvforsynende. Fremhæv en situation eller en tidligere erfaring, der viser, at du er selvhjulpen.

Tænk på spørgsmål, som du kan stille arbejdsgiveren om virksomheden eller selve stillingen. Det viser, at du er interesseret og kender dit eget værd. 

Hold øje med dit kropssprog, og skab øjenkontakt. Dette kan være lidt vanskeligere, hvis interviewet foregår på afstand og ikke ansigt til ansigt. I dette tilfælde kan det være nyttigt at nikke eller på anden måde vise, at du forstår, hvad der bliver sagt.

Husk at gå ind med den indstilling, at du er den perfekte person til netop dette fjernarbejde.

Jobs hjemmefra

Indflydelse af Covid-19

Jeg tror ikke, at nogen har overset den igangværende pandemi med coronaviruset i centrum. En pandemi, der har ramt hele verden. De nye begrænsninger i forbindelse med social distancering er noget, som alle virksomheder har måttet tilpasse sig. Det har fået mange virksomheder og arbejdsgivere til at indføre fjernarbejde, så deres medarbejdere kan arbejde hjemmefra.

Hold dig opdateret med de seneste nyheder om Covid-19 forsikringer her. 

I begyndelsen vidste man ikke, hvor længe dette ville vare, så man fandt kortsigtede løsninger. Men med tiden er de blevet klar over, at ingen ved, hvornår de kan vende tilbage til ”normal” hverdag, og de er begyndt at arbejde på langsigtede løsninger, der gør det muligt for dem at arbejde eksternt.

Det betyder, at virksomheder verden over har været nødt til at gentænke og gennemføre store ændringer, så arbejde, der tidligere blev udført på stedet, nu kan udføres på afstand.

Medarbejdere over hele verden har flyttet deres kontorer til deres hjem. Virksomhederne har leveret alt det udstyr, som medarbejderne har brug for, så de kan fortsætte med at udføre deres arbejde hjemmefra.

Det er ikke kun de ansatte, der er blevet flyttet til at arbejde hjemmefra. Alle afdelinger har været nødt til at lære ny teknologi og software for at udføre tidligere opgaver online i stedet. HR-afdelinger har været nødt til at tilpasse sig ny teknologi for fortsat at kunne gennemføre samtaler og onboarding-processer på en så enkel og struktureret måde som muligt. 

Det har været lidt af en udfordring at lære nye mennesker at kende og oplære dem virtuelt i stedet for ansigt til ansigt. Det kræver mere planlægning og struktur for at få det hele til at køre så gnidningsløst som muligt. Men med den nye opgraderede teknologi er det gået bedre end forventet.

 

Fremtidige

Mange af de platforme, som virksomheder nu bruger til fjernarbejde og arbejde fra hjemmet, har eksisteret i lang tid. Men det er først efter Covid-19-udbruddet, at mange flere mennesker har opdaget dem. Du kan se en utrolig stigning bare i de sidste par måneder.

Med den nye digitale måde at arbejde på er det utroligt vigtigt, at virksomhederne bruger endnu mere energi på at kommunikere med deres medarbejdere. Det er vigtigt, at de, der arbejder hjemmefra med fjernarbejde, kender til virksomhedens mål og visioner. Samt hvad der forventes af dem. På den måde er det lettere for medarbejderen at udføre et godt stykke arbejde på afstand.

En af de største forskelle er, hvordan synet på distancearbejde har ændret sig. Selv om det har taget tid at vænne sig til de nye måder at arbejde hjemmefra på, har mange nu indset, at fjernarbejde fungerer lige så godt som at sidde på et kontor.

Mange mener også, at fjernarbejde gør deres arbejde endnu bedre, da de kan fokusere bedre end i et kontormiljø. Mange føler, at de er vokset på det personlige plan, når det har betydet mere personligt ansvar og at de har været nødt til at være mere selvhjulpne.

Man tror, at denne form for fjernarbejde vil fortsætte selv efter pandemien, da der er mange fordele ved at arbejde hjemmefra. Hver dag udvikles der nye teknologier, der gør det nemt og effektivt at arbejde på afstand. Man mener, at det nye normale vil være en kombination af distancearbejde og hjemmearbejde samt kontorarbejde. Nogle dage om ugen arbejder du bare hjemmefra, men nogle gange tager du også på kontoret.  

 

Husk

Tilgængeligheden af distancearbejde er steget enormt alene i løbet af det sidste år. Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvor meget af selve onboardingprocessen der foregår online. Så find ud af, hvilken metode der passer til netop dit nye arbejde.

Husk at være forberedt med et godt CV og et godt følgebrev, der er skræddersyet til det fjernarbejde, du søger.

Et godt arbejdsmiljø er vigtigt, så sørg for at indrette en god arbejdsplads, når du arbejder hjemmefra. Sørg for at have en god stol, god belysning og det rigtige udstyr. Spørg din nye arbejdsgiver, hvad der er inkluderet i dit særlige fjernarbejde.

Der er mange fordele ved at arbejde eksternt. Når du har et roligt og stressfrit miljø omkring dig, er det lettere at fokusere og præstere. 

Du behøver heller ikke at bruge unødige penge på rejser til og fra arbejde eller på dyre frokoster. Det sparer også tid, som du kan bruge på andre ting. Ved at vågne direkte på din ”arbejdsplads” behøver du heller ikke at stå så tidligt op om morgenen og kan få mere ud af din søvn.

Men husk, at det er vigtigt, at du får din daglige motion ind, selv når du arbejder hjemmefra. Et fjernarbejde kan let føre til meget siddende arbejde, så sørg for at holde regelmæssige pauser.

Du kan stadig have socialt samvær med dine kolleger, selvom du arbejder på afstand. Der findes mange nye platforme, der er udviklet specielt til kommunikation mellem kolleger og ledere. Digital after work er nu en del af hverdagen.

 

Muligheder

Dine ledere og coaches er klar over, at det kræver ekstra god kommunikation og opfølgningsmøder for dem, der arbejder på afstand. Husk at benytte dig af disse muligheder for at stille spørgsmål eller bekymringer.

Hvis du ønsker at arbejde i udlandet på afstand, er mulighederne uendelige. Du kan selv vælge, om du vil arbejde for en dansk virksomhed på det danske marked eller for en international virksomhed. Hvis du arbejder eksternt, men for det danske marked, har du den fordel, at du ikke behøver at lære et nyt sprog for at få et arbejde i udlandet. Hvis du vælger at arbejde eksternt for en international virksomhed, åbner du mange nye døre for en international karriere.

En anden fordel ved at arbejde på afstand, mens du bor i udlandet, er, at du ikke behøver at bo ét sted. Du kan flytte rundt og udforske verden og samtidig opretholde en fast indkomst.

På grund af Covid-19 har flere og flere arbejdsgivere valgt at tilbyde fjernarbejde, så man kan arbejde hjemmefra. Det betyder, at der er gode muligheder for at arbejde på afstand i alle slags arbejde, som måske ikke tidligere har haft dette tilbud.

De har bemærket gode forskelle, og de tror, at distancearbejde vil være en mulighed i fremtiden, når de er tilbage til ”normal” tilstand. 

Muligheden for at arbejde hjemmefra og dermed arbejde på afstand har ikke kun hjulpet mange til at beholde deres arbejde. Det har også åbnet en ny verden af innovation og muligheder. Med andre ord er det ikke underligt, at mange mennesker vælger et fjernarbejde frem for et traditionelt kontorarbejde.

 

Det internationale marked

En anden god ting ved at have et fjernarbejde, mens du bor i udlandet, er, at mange internationale virksomheder også tilbyder fjernarbejder. Du kan udvide din karrierehorisont og få en fod inden for det internationale marked. Som dansker har du en stor fordel, når det kommer til internationale telearbejde. Det skyldes, at danskerne generelt er kendt for at have gode engelskkundskaber, men også for at være uafhængige og have en høj arbejdsmoral – to vigtige punkter, når man arbejder på afstand og hjemmefra.

Mange virksomheder har også kontorer rundt om i verden. Det betyder, at du kan kombinere dit fjernarbejde med at arbejde fra kontoret på visse dage. Du får det bedste af begge verdener. 

En anden fordel ved at have et fjernarbejde, mens du bor i udlandet, er, at du ikke behøver at bo et sted. Du kan rejse og flytte rundt så meget du vil, mens du stadig har en fast indtægtskilde.

Husk at tjekke reglerne i det land, du vælger at flytte til, så der ikke er behov for særlige dokumenter. Du kan læse om kravene i det land, du skal flytte til, i vores artikler her! 

 

Bevægelse

Da fokus ofte er bedre, når man arbejder hjemmefra med et fjernarbejde, er det nemt at gå i stå uden at tænke over det. Så sørg for, at du ikke sidder stille for længe ad gangen. Sæt et ur en gang i timen, og stræk benene ud, hver gang det ringer. Der findes også enkle typer øvelser i form af strækøvelser for nakke og skuldre.

Da du også går glip af den daglige motion, der ofte følger med at komme til og fra arbejde, kan du i stedet forsøge at få motion i din frokostpause eller efter arbejde. Gå en tur udenfor og få noget frisk luft. 

 

Chefer og kolleger

Når du har et fjernarbejde, er det vigtigt at have god kontakt med dine chefer og kolleger. Virksomheder, der tilbyder distancearbejde, er ofte meget omhyggelige med den daglige kontakt med deres medarbejdere. De sørger for at holde regelmæssige digitale møder. Selv møder af mere uformel karakter. Disse handler normalt om, hvordan det går med de medarbejdere, der arbejder hjemmefra, og om der er behov for særlig støtte. Det er vigtigt, at fjernarbejdere føler sig hørt og set.

Når det gælder kolleger og socialt samvær, er det noget, som mange tror, at de går glip af, når de arbejder eksternt. Men det er ofte ikke tilfældet. Mange virksomheder bruger digitale platforme, hvor alle kolleger kommunikerer og har daglig kontakt med hinanden. Der er som regel altid en eller anden form for gruppe, hvor du kan dele sjove links og klip og tale om alt mellem himmel og jord for at lære dine kolleger at kende.

Selv om man arbejder hjemmefra, er det også almindeligt, at kollegerne mødes efter arbejdet i f.eks. en AW, hvilket er noget, som virksomheden normalt selv administrerer, selv om de ansatte arbejder på afstand.

Noget, der er blevet mere almindeligt i løbet af det sidste år, er AW på afstand. Det er når du møder dine kolleger og medarbejdere digitalt som i et gruppeopkald med video og lyd. Så får du den sociale kontakt, selv om du befinder dig forskellige steder. Det er noget, der er blevet meget populært på det seneste.

 

Kommunikation

Hvis du har et fjernarbejde, hvor alt foregår online, lige fra samtalen til selve onboarding-processen. Det kræver ofte lidt mere struktur både fra arbejdsgiveren og fra dig som nyansat. Kommunikation er nøglen, så der ikke opstår misforståelser hos nogen.

Virksomheder, der tilbyder fjernarbejde til hjemmearbejde, lægger ofte stor vægt på, hvordan de kommunikerer med deres medarbejdere, så du kan føle dig tryg ved virksomhedens visioner, arbejdskultur og mål. Kort sagt lægger de stor vægt på at gøre det nemt for dig som ny medarbejder at identificere dig med din nye virksomhed. 

En anden vigtig ting at overveje, når du arbejder hjemmefra, er, at du har frihed under ansvar. Det er vigtigt, at du har den rette karakter, da arbejdet vil være mere uafhængigt. Da du ikke sidder på et fysisk kontor med kolleger og med en leder eller coach bag din skulder, skal den disciplin, som ellers ville komme fra dette miljø, i stedet komme fra dig selv.

Selvfølgelig vil du i mange tilfælde stadig kunne kommunikere med både dine kolleger og din chef via digitale platforme, men da du arbejder hjemmefra, vil du opleve, at du har ansvaret for detaljerne. 

 

Gem

Du sparer også penge på transportomkostninger, som du ville have brugt på at komme frem og tilbage fra arbejde, for ikke at tale om frokostpenge. Hvis du har et fjernarbejde og arbejder hjemmefra, kan du nemt lave noget mad derhjemme i stedet for at bruge penge på dyre restaurantbesøg.

En anden god ting ved at arbejde på afstand er, at du ikke behøver at stå så tidligt op om morgenen. For når du vågner, er du kun få meter fra din arbejdsplads, hvilket betyder, at du får mere ud af din søvn. Det betyder igen, at du ikke er så træt i løbet af dagen og derfor klarer dig bedre på arbejdet.

Job hjemmefra