Job i Amsterdam

Job i Amsterdam

Amsterdam har længe været en meget populær by. Byen er en af verdens mest liberale byer og tiltrækker hvert år millioner af besøgende. Mange har valgt at bo og arbejde i Amsterdam. Som følge heraf er ca. 50 % af indbyggerne ikke fra Nederlandene. Landet har meget at byde på, og kun få fortryder at flytte til Amsterdam. Byen er åben, og de mennesker, der bor her, taler meget godt engelsk, så du har alle muligheder for at have det sjovt.

Det er normalt nemt at finde et job i Amsterdam, da Holland har en af de stærkeste økonomier i Europa og et meget stabilt arbejdsmarked. Dette resulterer i relativt høje lønninger sammenlignet med resten af Europa og tilsvarende standarder på arbejdspladsen. Der er mange internationale virksomheder her på grund af byens nærhed til resten af Europa, og Amsterdam tiltrækker arbejdstagere fra hele verden.

I Nederlandene kan du kun arbejde ni timer om dagen og højst 45 timer om ugen. Hvis du har et fuldtidsjob, har du ret til 20 dages betalt ferie, men det er almindeligt at få mere. Når du starter i en virksomhed, er det almindeligt, at du får en tidsbegrænset kontrakt, som ændres efter en længere periode i virksomheden.

Se alle ledige job i udlandet her!

Flytning for at arbejde i Amsterdam

Før du forlader Danmark for at bo og arbejde i Amsterdam, er det vigtigt at få et identitetsbevis på engelsk fra det danske skattevæsen. En notar ved amtsrådet stempler derefter identitetsbeviset. Det skal du bruge for at kunne registrere dig i Nederlandene og benytte dig af velfærds- og skattesystemet samt for at åbne en bankkonto.

Nederlandene er medlem af EU, hvilket gør det nemt for danskere at bosætte sig her, da der hverken kræves opholds- eller arbejdstilladelse. Landet har dog et officielt folkeregister, og du skal lade dig registrere, hvis du vil bo og arbejde i Amsterdam i mere end fire måneder. Du skal bestille tid senest fem dage efter, at du er ankommet til landet, hvilket kan gøres pr. telefon eller på et kontor på folkeregistret. Du kan finde dit nærmeste kontor her. Du skal medbringe dit pas, et identitetsbevis på engelsk og et bevis for din adresse i Amsterdam til mødet. Du kan finde en mere præcis vejledning her. Når du har registreret dig, får du dit BSN-nummer, som er et link til dit personnummer, og som du skal bruge, når du skal åbne en bankkonto eller kontakte forskellige myndigheder.

For at åbne en bankkonto skal du besøge en filial i den bank, du ønsker, og medbringe dit pas, BSN-nummer og adressebevis. Inden du vælger en bank, er det en god idé at undersøge de forskellige gebyrer, og om hævning af penge i pengeautomater og lignende er gratis.

Holland har obligatorisk sygesikring, hvilket betyder, at hvis du skal bo og arbejde i Amsterdam, skal du have en sygesikring. Hvis du ikke gør det, kan du blive idømt en bøde. Det skal du gøre igen inden for de første fire måneder i landet, og du vil ofte få hjælp fra den virksomhed, der har ansat dig.

IAmsterdam er en rigtig god side, hvis du vil have flere tips om de fleste ting!

At bo i Amsterdam

Det er forholdsvis svært at finde indkvartering i Amsterdam, og de er ofte ret dyre. Derfor bor mange mennesker i et kollektiv eller deler en lejlighed. Du kan finde lejligheder enten gennem ejendomsmæglere eller via forskellige websteder som Nestpick, Expatrentals, Regionapartments, Housinganywhere, Onlyexpats og Kamernet. Et godt tip er at melde dig ind i Facebook-gruppen Danes in Amsterdam, hvor du kan finde alt fra indkvartering til venner.

Det er en god idé at bo på et vandrehjem i øjeblikket eller leje en korttidsbolig og derefter lede efter en mere permanent bolig i Amsterdam. Det er vigtigt, at du ikke betaler et depositum, før du har set lejligheden eller værelset og fået adgang til det.

Den omtrentlige kolde leje for en bolig i Amsterdam ligger på omkring 1000 euro, og så skal du lægge udgifter til vand, el, varme og meget mere til. Når du flytter ind, skal du ofte betale op til to måneders husleje som depositum, som du får tilbage, når du flytter ud. Så du skal bruge mange penge lige i starten for at komme i en lejlighed.

Generelt

Amsterdam er Nederlandenes hovedstad, men regeringen har sit hovedsæde i Haag. Byen ligger i den vestlige del af landet og har omkring to millioner indbyggere. Det er en by fyldt med over 6.000 historiske bygninger, omkring 100 kilometer kanaler, 90 øer og 1.600 broer. Kanalsystemet stammer helt tilbage fra det 17. århundrede og er beskyttet som verdensarv.

Når du bor og arbejder i Amsterdam, vil du bemærke, at nærheden til Atlanterhavet påvirker klimaet i byen. Vintrene er milde, og gennemsnitstemperaturen falder sjældent under nul, mens somrene er varme.

Nederlandene havde kolonier rundt om i verden i flere hundrede år, og det afspejler sig tydeligt i madkulturen. Når du kommer for at bo og arbejde i Amsterdam, kan du spise mad fra hele verden. To hollandske must-haves er ”bitterballen”, som er en slags friturestegte kødboller serveret med sennep, og ”poffertjes”, som er små fluffede pandekager lavet af gær og boghvedemel og toppet med flormelis og smør.

Hvis du vil have hjælp og råd om de fleste ting, kan du melde dig ind i gruppen ”Danskere i Amsterdam” på Facebook. Her kan du også finde bolig i Amsterdam og folk, der ønsker at møde nye venner.

Arbejde i Amsterdam

Sådan kommer du rundt i Amsterdam

Det er meget nemt at komme rundt i Amsterdam med sporvogne, busser, metro og både overalt i byen. Undgå taxaer, da de er meget dyre. Der er forskellige typer billetter til offentlig transport, som du kan købe, afhængigt af hvor meget du rejser, og det er relativt billigt.

Hvis du opholder dig i Amsterdam i længere tid, er det absolut bedst at købe en cykel, da byen er flad og perfekt til cykling. Amsterdam er en af de mest cykelvenlige byer i verden, men du må kun parkere på markerede områder, ellers kan din cykel blive slæbt væk.

Centrum er meget kompakt, og det er nemt at gå til det meste og opdage sine næste yndlingssteder på den måde.

Amsterdam Centraal, togstationen i Amsterdam, har forbindelser ud til næsten hele landet og har også flere internationale togforbindelser. Herfra kan du også komme til Schiphol lufthavnsstation.

Historie

Det er meget nemt at komme rundt i Amsterdam med sporvogne, busser, metro og både overalt i byen. Undgå taxaer, da de er meget dyre. Der er forskellige typer billetter til offentlig transport, som du kan købe, afhængigt af hvor meget du rejser, og det er relativt billigt.

Hvis du opholder dig i Amsterdam i længere tid, er det absolut bedst at købe en cykel, da byen er flad og perfekt til cykling. Amsterdam er en af de mest cykelvenlige byer i verden, men du må kun parkere på markerede områder, ellers kan din cykel blive slæbt væk.

Centrum er meget kompakt, og det er nemt at gå til det meste og opdage sine næste yndlingssteder på den måde.

Amsterdam Centraal, togstationen i Amsterdam, har forbindelser ud til næsten hele landet og har også flere internationale togforbindelser. Herfra kan du også komme til Schiphol lufthavnsstation.

Find ud af det i Amsterdam

Amsterdam er en utrolig charmerende by med smukke kanaler, brostensbelagte gader og arkitektur. Det er en af de mest museumsfyldte byer i verden med over 50 museer. De mest berømte er Rijksmuseum, van Gogh-museet, Rembrandt-museet og Anne Franks hus.

Der er også et sted at køle sig ned, når varmen bliver for meget. Du kan tage til forskellige små strande rundt omkring i byen, hvoraf en af dem er Sloterplas Swimming Beach i Amsterdam Nieuw-West.

I Noord-kvarteret finder du et gammelt skibsværft, NDSM-Werd, som er blevet omdannet til et område fyldt med atelierer, gallerier, unikke barer og butikker. Her holder mange gadekunstnere, skateboardere og lokale folk til.

Museumskvarteret er det dyreste område i Amsterdam. Her finder du mange verdensberømte museer, som du kan se på navnet, den store koncertsal Het Concertgebouw og den smukke Vondelpark. Det er den største park i Amsterdam på omkring 45 hektar og en grøn oase, hvor mange mennesker går, hænger ud og picnicer.

Ifølge mange er Jordaan det mest trendy område i Amsterdam. Byen har en fantastisk cafékultur med en rolig og afslappet atmosfære i de charmerende smalle gader langs kanalerne. Her finder du også Anne Frank-museet og Lindengracht-markedet, som finder sted i weekenden.

Grachtengordel, det såkaldte kanalområde i byens centrum, er et af de mest elskede områder i byen og er beskyttet af UNESCO siden 2010. Kanalringen, der er formet som en hestesko, forbinder den gamle bymidte med bydelene Jordaan og De Pijp. Her finder du fremragende spisesteder, god shopping og en fantastisk atmosfære. Hvis du ønsker at komme væk fra folkemængderne, kan du tage til Amsterveld, en bar med en gårdhave på den østlige side af kanalen.

Markeder

Der er genbrugsbutikker, loppemarkeder og forskellige markeder i hele Amsterdam. Et af de største er Albert Cuyp-markedet, som har over 300 markedsboder og ligger i De Pijp-området. Her kan du finde alt fra frisk frugt til elektronik, tøj, eksotiske krydderier og lokale fødevarer. Det er et must, når man bor og arbejder i Amsterdam.

Et andet varieret loppemarked er loppemarkedet i IJ-hallen, som siges at være det største i Europa, og du kan også besøge det flydende blomstermarked Bloemenmarkt på Singel-kanalen.

Det ældste marked i Amsterdam er Waterlooplein-markedet, som stammer tilbage fra 1893 og er det største og vigtigste jødiske marked i Amsterdam. Den blev dog lukket i 1941 under den nazistiske besættelse, men genåbnede den efter Anden Verdenskrig. I dag kan du finde alt fra cool og unikt tøj til nips.

Udendørsliv

Der er mange måder at have det sjovt på, mens du bor og arbejder i Amsterdam. Amsterdam er blevet kaldt den mest liberale by i Europa. Det er f.eks. lovligt at ryge og sælge marihuana her, og du kan købe det i coffeeshops over hele byen. De sælger også kaffe, te og meget mere. Du skal være 18 år eller derover for at købe.

Byen er kendt for sine festivaler, raveklubber og andre festlige begivenheder. Der er mange forskellige typer klubber og barer, som du kan besøge, når du arbejder i Amsterdam. De fleste af dem har åbent alle ugens dage. I Oost-området finder du alternative restauranter og barer samt spændende udstillinger. De fleste klubber ligger i centrum af Amsterdam, og nattelivet her er livligt og livligt. Det er her, Leidseplein-pladsen ligger, og omkring den er der et uendeligt udvalg af restauranter, barer, caféer og teatre. To af de mest populære klubber her er Paradiso og Melkweg.

Når du kommer for at bo og arbejde i Amsterdam, vil du opdage, at byen har en vidunderligt særskilt homoseksuel kultur og et stort LBTQ-miljø med to store områder med mange klubber og barer.

Job i Amsterdam