Job i Australien

Job i Australien

Australien er et land med utroligt meget at byde på, og det er et varieret land med både kultur og natur. Det bliver stadig mere populært for danskere at flytte til Australien for at bo og arbejde, bl.a. fordi arbejdsløsheden er lav. Men også fordi det er eksotisk, og vi har en stor fordel med det gode danske engelske.

For dem, der ønsker at bo og arbejde i Australien, er der masser af muligheder, både fordi mange danske virksomheder har valgt at placere en del af deres aktiviteter her, og fordi antallet af multinationale virksomheder i Australien er stigende. Der kan være stillinger til danskere, der ønsker at bo og arbejde i Australien. Som dansker er det en god idé at søge job, hvor det danske sprog er nødvendigt eller ønskeligt, for at skille sig ud på arbejdsmarkedet.
Ofte er disse typer job i kundeservice eller telefonsalg. Det er godt at søge job fra Danmark, men takket være Australiens arbejdsferievisum kan du også rejse og søge job på samme tid.

De fleste jobmuligheder findes i de to største byer Sydney og Melbourne, men ikke kun i disse to byer. Da danskerne ofte taler godt engelsk, kan vi ofte konkurrere med folk fra alle mulige lande. Herunder på det indenlandske arbejdsmarked.

Som fastansat medarbejder i Australien har du ret til mindst 20 dages betalt ferie om året, som optjenes i løbet af året. Du har også ret til ti dages sygeorlov om året, hverken mere eller mindre.

Se alle ledige job i udlandet her.

At bo i Australien

Det er en god idé at bo på et vandrehjem, når du først flytter ned, og derefter kigge efter en bolig på stedet, når du bor og arbejder i Australien. Når du flytter ind, skal du betale et depositum, en kaution, som det hedder i Australien. Du bør dog ikke betale noget, før du har set lejligheden/værelset og modtaget nøglen. Depositummet er normalt to til fire ugers leje.

Det er relativt dyrt at bo i Australien, så mange unge mennesker deler en lejlighed for at få en billigere husleje. De dyreste steder at bo er Sydney og Melbourne, hvor efterspørgslen er størst. For at finde din nye bolig i Australien kan du også søge efter boliger hos allerede etablerede kollektiver, der søger nye medlemmer. Sådanne annoncer kan findes i aviser og på opslagstavler. Du kan også søge efter bolig på websteder som Flatmates, Gumtree, Homehound, My Home og Domain.

Flytning for at arbejde i Australien

Australien er ikke medlem af EU, så du skal have både et visum og en arbejdstilladelse for at bo og arbejde i Australien. Der findes forskellige typer visa, og det mest almindelige visum til rejse og arbejde er Working Holiday Visa. Det giver dig mulighed for at rejse og arbejde i Australien i et år, seks måneder hos den samme arbejdsgiver. Og så kan du forlænge med endnu et år, hvis du opfylder visse kriterier. I 2019 vil reglerne blive justeret, så du kan arbejde i Australien med den samme arbejdsgiver i et helt år. Du bør også kunne forlænge dit visum med et tredje år, hvis du har haft et regionalt arbejde i seks måneder i dit andet år i landet.

Et normalt turistvisum er gyldigt i tre måneder og giver dig ikke ret til at arbejde i landet. Læs mere om de forskellige visa her. Et visum træder i kraft, når du rejser ind i Australien, og du har 12 måneder til at gøre det, efter at du er blevet godkendt.

Når du får et job i Australien, skal du have et tax file number, TFN, for at kunne betale skat. Det er nemt og gratis at ansøge om det på skattevæsenets websted.

Det kan også være en god idé at få et australsk identitetsdokument med dit navn og din adresse, hvis du skal bo og arbejde i Australien i en længere periode. I Australien bruger folk ikke sociale sikkerhedsnumre, men identificerer sig selv ved at vise deres fulde navn og adresse.

For at køre bil her skal du have et internationalt kørekort, som du kan få på den danske motorforenings hjemmeside.

Jobs i Australien

Sundhedspleje og forsikring

Australien og Danmark har en gensidig aftale om retten til gratis akutbehandling på statshospitaler via visum med visse begrænsninger. For at nyde godt af dette skal du fremvise dit pas på hospitalet og anmode om behandling ”i henhold til den gensidige sundhedsaftale mellem Danmark og Australien”. Derudover er det en god idé at have en rejseforsikring, der dækker mindre nødsituationer og ambulancebehandling.

Det australske sygesikringssystem er opdelt, og den statslige del kaldes Medicare. Hvis du skal bo og arbejde i Australien i en længere periode, skal du have et Medicare-kort, det australske sundhedskort. Du ansøger om dette på et Medicare-kontor og medbringer dit pas, visum og bevis for, at du er forsikret i Danmark.

Som nævnt ovenfor har du brug for en dansk forsikring, der dækker dig i en længere periode, når du skal bo og arbejde i Australien. Dit normale forsikringsselskab vil normalt kunne udvide den almindelige rejseforsikring, der følger med din indboforsikring. Hvis du skal bo i Australien i længere tid, bør du tegne en særlig forsikring, der omfatter mere end en almindelig rejseforsikring, f.eks. ansvarsforsikring, retsbeskyttelse og overfaldsforsikring, og
som gælder i længere tid. Hvis du skal blive i mere end et år, anbefaler vi på det kraftigste, at du tegner en lokal forsikring.

 

Rejser i Australien

Den mest almindelige måde at rejse i Australien på er enten med indenrigsfly eller langdistancebus. Fjernbusser er billige og komfortable og kører over hele Australien. Du kan købe forskellige typer billetter, selskaber og pas. Nogle er hop-on hop-off, andre har en bestemt distance i en bestemt periode, mens andre igen kører frit i et bestemt antal kilometer. To populære busselskaber er Greyhound og Premier Motorservices. To gode websteder er Get
About Australia og Rail Map Australia, som er generelle søgemaskiner for langdistancebus- og togruter.

Der findes ingen højhastighedstog i Australien, og togrejser er ikke almindelige i hverdagen. Der er dog to berømte togrejser, som er rejser for rejsens skyld, og som vi kan anbefale, når man bor og arbejder i Australien. Det drejer sig om Indian Pacific, der sejler fra Perth til Sydney, og The Ghan, der sejler fra Adelaide til Darwin.

 

Klima og natur

Australien er verdens største ø og ligger på den sydlige halvkugle. Der er tre tidszoner: Western Standard Time, Central Standard Time og Eastern Standard Time. Det er så stort, at der er forskellige klimazoner, hovedsageligt tre. Tropisk i nord med regnskov, græsland og ørken, subtropisk i midten og tempereret i syd. Det meste af landet består af savanne og ørken, som kaldes Outback. Bortset fra de kraftige sommerregnbyger i nord er landet ellers
meget tørt, og inde i landet kan der gå flere år uden regn. Klimaet er stærkt påvirket af havstrømme, såsom El Niño, som skaber periodiske tørkeperioder og tropiske lavtryk, der kan skabe cykloner.

Australiens plante- og dyreliv er enestående på grund af den geografiske isolation, den store højde og de varierende vejrmønstre. Omkring 85 % af planterne, 84 % af pattedyrene, mere end 45 % af fuglene og 89 % af kystfiskene er endemiske, hvilket betyder, at de kun findes i et bestemt område. Det gør dem meget truede og sårbare over for påvirkninger fra mennesker og importerede planter og dyr.

 

Ting, du skal være forsigtig med

Der er to ting, du skal være særlig opmærksom på, når du bor og arbejder i Australien. Beskyt dig selv mod UV-stråler, og sørg for at være sikker i havet, og svøm ikke alene.

Solen er stærk, og ozonlaget er meget tyndt over Australien, herunder New Zealand, og derfor er hudkræft blevet noget af et folkesundhedsproblem. Hver dag bliver over 1000 mennesker behandlet for hudkræft, så brug altid solbeskyttelsesfaktor, mindst 30SPF, og fyld op i løbet af dagen, når du skal bo og arbejde i Australien.

Der er stærke strømme og rip currents omkring Australien og høje bølger, som vi danskere næppe er vant til. Sørg altid for at være inden for synsvidde af livredderne. En rip er en stærk strøm, der fører væk fra kysten, men som ikke trækker dig under overfladen. Det er nytteløst at kæmpe imod, men tag det roligt og svøm i stedet sidelæns ud af strømmen.

Mange mennesker er bange for slanger, edderkopper, krokodiller og andre ting, selv om der er minimal risiko for, at du kommer til skade på denne måde, hvis du følger advarslerne. I det usandsynlige tilfælde, at det alligevel skulle ske, har alle hospitaler modgift mod alle edderkoppe- og slangebid.

 

Historie

De oprindelige aboriginals kom til Australien, formentlig fra Sydøstasien, for mere end 50.000 år siden. Europæerne ankom til øen og koloniserede den i slutningen af det 18. århundrede. Før da levede aboriginerne som samlere og jægere uden permanente bosættelser og fulgte naturens forandringer. Deres kultur er stærkt knyttet til naturen, og på den tid havde de omkring 250 sproggrupper. Folk i den nordlige del af landet havde kontakt med folk fra Asien og Stillehavsøerne og handlede med dem i hundreder af år, før europæerne kom til Australien. Europæernes krav på og tilstedeværelse i Australien har voldsomt reduceret den aboriginale befolkning.

Australien blev opdaget af europæerne i 1606 af hollænderne, og i 1770 gjorde briterne krav på den østlige halvdel af øen. New South Wales var oprindeligt en britisk fængselskoloni, hvorefter der kom fem andre selvstyrende kronkolonier til. I 1901 dannede de seks kolonier Commonwealth of Australia. I dag er Australien en del af Commonwealth med den britiske monark som statsoverhoved. På trods af dette er der meget få juridiske bånd mellem Australien og Storbritannien. Siden Anden Verdenskrig har Australien oplevet en stærk økonomisk vækst og en omfattende indvandring af flygtninge og andre indvandrere fra forskellige dele af verden. Dette har givet landet en fantastisk blanding af kultur, som du vil opleve, når du bor og arbejder i Australien. Australien har ingen statsreligion og anses for at være et af de mindst religiøse lande i verden.

 

Find på

Der er utroligt meget at lave, når man bor og arbejder i Australien, masser af eventyr og attraktioner. Størstedelen af befolkningen bor langs sydøstkysten og også nordpå langs østkysten, så det er stedet, hvis du er på udkig efter en puls og nye mennesker. Hvis du vil ud i vildmarken uden så mange mennesker, kan du tage til vestkysten og de centrale regioner.

På grund af de mange forskellige nationaliteter, der findes i Australien, er landet utroligt multikulturelt og har en utrolig blanding af sport, kultur og kunst. Sport er enormt vigtigt i Australien, og på internationalt plan er de succesfulde i cricket, hockey, netball, speedway og rugby.

Der afholdes mange forskellige festivaler og begivenheder i Australien, lige fra store musikfestivaler og kulturelle projekter til mad- og folkefestivaler. Du finder de fleste af dem her.

Hvis du er dansker og ønsker at spørge om råd eller får hjemve, kan du finde grupper af danskere i forskellige dele af Australien på Facebook og andre websteder, der arrangerer traditionelle danske og andre arrangementer. Et godt websted med oplysninger om næsten alt er Danish In Australia.

Queensland

Staten Queensland har 450 nationalparker og flere havparker. To af de største byer er Brisbane og Cairns.

Et varmt tip til at bo og arbejde i Australien er et besøg til Great Barrier Reef. Ikke langt fra den nordøstlige kyst ligger verdens største koralrev, Great Barrier Reef, som strækker sig over 2000 kilometer fra Fraser Island til Papua Ny Guinea. Revet kan ses ved dykning og snorkling samt fra en båd med glasbund, jetski eller sejlbåd.

Ved Cape Tribulation mødes Great Barrier Reef og den tropiske regnskov Daintree, hvilket gør det til det eneste sted i verden, hvor to verdensarvsområder mødes. Daintree er den ældste tropiske regnskov i verden med en bred vifte af planter og dyr.

Nordøst for Brisbane ligger verdens største sandø, Fraser Island. Øen har et unikt økosystem, kilometerlange strande og 40 ferskvandssøer.

Whitsunday Islands består af 74 øer, hvoraf de fleste er ubeboede. Her kan du vandre i regnskoven, svømme på hvide strande og hænge ud i idylliske feriebyer.

New South Wales

Sydney er Australiens største by med over fire millioner indbyggere og hovedstaden i New South Wales. Byen er smukt beliggende ved kysten med mange bugter, og den offentlige transport omfatter færger, tog, sporvogne og busser. Klimaet er behageligt, og det kan nydes på en af de mange strande eller i en af de mange parker, mens man bor og arbejder i Australien. Den mest berømte strand er Bondi Beach, som ligger ti kilometer fra byens centrum. Rocks- området ved Harbour Bridge er fyldt med pubber og gamle bygninger. Her finder du Pancakes on the Rocks, som serverer pandekager døgnet rundt. Det kan være tiltrængt efter en nat i Sydneys pulserende natteliv.

Sydneys forstæder er utroligt kulturelt rige, og ofte samles forskellige nationale grupper i de samme områder, hvor du kan finde den bedste mad fra hvert land.

Et par timer vest for Sydney ligger de skovklædte Blue Mountains, og vest for bjergene ligger New South Wales' outback. Midt i New South Wales ligger Taronga Western Plains Zoo, almindeligvis kendt som Dubbo Zoo, som er et reservat, hvor du kan cykle rundt og møde alt fra elefanter til antiloper.

Victoria

Delstatens hovedstad i Victoria er Melbourne, som er Australiens næststørste by. Byen er et centrum for mode, og her finder du masser af restauranter, sportsbegivenheder, teatre og et pulserende natteliv. Du kan nemt komme rundt med sporvogne, tog og busser. Det er et must, når man bor og arbejder i Australien.

Langs Victorias sydkyst løber den 300 kilometer lange Great Ocean Road. Den passerer regnskov, smukke strande, nationalparker og fiskerbyer og anses for at være Australiens smukkeste kystvej.

Tasmanien

Tasmanien er en ø og en stat syd for Australien. Øen er tyndt befolket, men utrolig smuk og fyldt med forskellige nationalparker. Den ene er Cradle Mountain, som ligger midt på øen med bjerge, floder og grønne regnskove. En anden er Freycinet National Park, som er en halvø på øens østkyst. Her finder du utrolige udsigtspunkter, enorme klippeformationer og Wineglass Bay, en af Australiens smukkeste strande.

Tasmaniens hovedstad er Hobart, den næstældste by i Australien, som ligger ved Derwent-floden i den sydøstlige del af øen. På samme side af øen kan du finde rester og ruiner fra dengang Tasmanien var en straffekoloni, i Port Arthur.

Northern Terrotory

Aborigines har boet i denne del af Australien i over 50.000 år. Her finder vi en gammel kulturarv og flere nationalparker, der er på UNESCO’s liste over verdensarv.

Her er den ægte outback med tørt og rødt ørkenlandskab. Du kan se den berømte kæmpe monolit Uluru, Ayers Rock, samt klippeformationerne i Kata Tjuta og den store kløft i Kings Canyon.

I den nordlige del af staten finder vi tropiske skove og hovedstaden Darwin. Tre timer fra Darwin ligger Australiens største nationalpark, Kakadu, som dækker omkring 19.000 kvadratkilometer vådområder, regnskov, sletter og bjerge.

South Australia

Denne stat har et utroligt varieret klima og terræn. Den nordlige del er ørken og steppe, mens den sydlige del er præget af landbrug og over 150 vinmarker. Her ligger Australiens mest berømte vinregion, Barossa Valley. Andre kendte vinområder i andre stater er Yarra Valley, Margaret River og Hunter Valley.

Adelaide, hovedstaden i South Australia, er kendt for sine store musik- og kunstfestivaler. Her finder du hyggelige gågader, sandstensarkitektur og hyggelige parker. Syd for byen ligger Kangaroo Island. Her kan du bl.a. møde og opleve kænguruer, koalaer, søløver og delfiner.

Mod nord ligger Flinders Ranges, der er perfekt til vandreture med sine farverige klipper, vandfyldte kløfter og et rigt dyreliv.

Western Australia

Western Australia udgør næsten en tredjedel af landet og er den største stat i Australien. Delstatens hovedstad er Perth, som er en af de mindre hovedstæder, men som byder på strande, vingårde, hyggelige caféer og barer.

En ting, du ikke må gå glip af, når du bor og arbejder i Australien, er de fantastiske nationalparker. I Purnululu National Park, som har eksisteret i 350 millioner år, finder du Bungle Bungle, en labyrint af orange og sortstribede sandstenskupler. En anden nationalpark er Karijini National Park, hvor du kan opleve outbacken for alvor med utrolige kløfter, vandfald og stejle bjergvægge.

Langs kysten ligger koralkysten med koralrev, hvide strande, fiskerbyer og nationalparker. Det 260 km lange Ningaloo Reef ligger her, og mellem april og juli kan du svømme med hvalhajer her.

Arbejde i Australien

Senaste jobben