Job i Berlin

Job i Berlin

Berlin har tiltrukket mange mennesker til at bo og arbejde i Berlin i de seneste årtier og bliver kun mere og mere populær. Byen er blevet kaldt vor tids uofficielle kulturhovedstad, fordi du her finder Europas måske største scene for populærkultur og kunst med stor kreativ spontanitet. Mange danskere har valgt at bo og arbejde i Berlin og siger, at Berlin er mere europæisk end tysk.

Berlins arbejdsmarked er et af de største i Europa. Som dansker er det ret nemt at få et job, da danskere generelt har et godt ry her. For at maksimere dine chancer for at finde et job er det en god idé at søge job, der kræver gode engelsk- eller danskkundskaber. En af disse brancher er kundeservice og telemarketing, hvor der ofte er mange stillinger at søge. Berlin er også fuld af startups, der er rettet mod det nordiske marked og derfor kræver danske sprogkundskaber.

Se alle ledige job i udlandet her

 

At bo i Berlin

I lang tid var det billigt at bo i Berlin sammenlignet med andre europæiske hovedstæder, men på det seneste er der sket en gentrificering, og det er blevet sværere at finde billige lejligheder i centrum. Det er dog stadig meget nemmere og billigere at finde en lejlighed her end f.eks. i Paris eller London. Lejen afhænger naturligvis af standard og beliggenhed. Mange mennesker deler lejligheder i Berlin i kollektiver, der kaldes WG, Wohngemeinschaft. På den måde kan du bo billigere og mere centralt, og du kan hurtigt komme ind i et fællesskab og møde nye mennesker. Lejen består af grundlejen, Kaltmiete, plus varme, vand og anden vedligeholdelse. Alt dette kaldes Warmmiete.

Nogle af de websteder, hvor du kan søge efter en lejlighed eller et værelse, er Scout24, Wg-gesucht, Rooms-in-berlin, Craigs List, Immobilienscout24 og studenten-wg. Nogle sider er kun for dem, der søger værelser i et kollektiv. Du vil gerne se lejligheden og få adgang til den, før du betaler depositum og husleje… Mange mennesker bor på vandrerhjem første gang eller lejer et sted i en måned og leder derefter efter en permanent bolig på stedet.

 

Flytning for at arbejde i Berlin

Tyskland er medlem af EU, og derfor kan danskere som EU-borgere bo og arbejde i Tyskland uden visum eller arbejdstilladelse. Danskere kan opholde sig i landet i op til tre måneder, men hvis du ønsker at blive længere end det, skal du registrere dig på dit lokale borgerkontor, også kendt som Bürgeramt.

Der er et Bürgeramt i hver bydel, Bezirk. Der er forskellige måder at få en aftale på. Du kan stille dig i kø, før kontoret åbner, og få et kø-nummer. Processen vil sandsynligvis tage hele dagen. Du kan også bestille en tid online, hvis du ikke har for travlt. Når du møder op, skal du medbringe et gyldigt pas, et adressebevis og 10 €. Adressebeviset vil se forskelligt ud, alt efter om du lejer først eller sidst. Normalt lejer du en lejlighed brugt, og så skal du have en underskrevet Wohnungsgeberbescheinigung fra den person, du lejer af. Den person, du lejer af, vil sandsynligvis vide det og hjælpe dig med at udfylde den rigtige formular. Når dette er gjort, modtager du din Meldesbescheinigung.

Hvis du får et job, skal du også registrere dig hos skattekontoret, så skatten kan blive trukket korrekt. Du ansøger om dette på skattekontoret, når du har fået et job. Din arbejdsgiver vil normalt hjælpe dig med dette. Det er også vigtigt, at du i den forbindelse meddeler de danske skattemyndigheder, at du har planer om at opholde dig i udlandet i længere tid, så du ikke skal betale skat i to lande.

Du skal også have en tysk bank, hvis du skal bo og arbejde i Berlin. Det vigtigste at huske på er, at der bruges mange kontanter her, og det er vigtigt at vælge en bank, der giver dig mulighed for at hæve penge gratis.

 

Sundhedspleje og forsikring

Det tyske sundhedssystem er baseret på en obligatorisk statslig forsikring, hvilket betyder, at du betaler et gebyr, som trækkes fra din løn. Bidraget varierer afhængigt af, hvor meget du tjener, og en stor del af bidraget betales af din arbejdsgiver. Hvis du ønsker at bestille tid hos en læge, skal du henvende dig til et almindeligt sundhedscenter, hvis du vil være dækket af den almindelige sygesikring. Sundhedspleje i Tyskland kræver mere selvansvar end i Danmark. Du skal f.eks. selv sørge for at bestille genbesøg, og ved henvisninger skal du selv finde din specialist og bestille tid, ligesom du selv skal ringe til din læge for at høre resultaterne af prøverne.

En anden forsikring, du skal tegne, er Haftpfichtförsäkringen, som svarer til en dansk forsikring mod svindel, men på andres ting. Det er supervigtigt at have den, da du i Tyskland ifølge loven er forpligtet til at betale alle omkostninger til skader på ting eller personer, som du selv har forårsaget.

Jobs i Berlin

Sådan kommer du rundt i Berlin

Berlin har et af de bedste offentlige transportsystemer i verden med S-bahn (S-bahn), U-bahn (U-bahn), sporvogne og busser. BVG er det selskab, der står for det hele, og billetterne fungerer på alle transportformer. Hvis du skal bo og arbejde i Berlin og derfor skal være her i en længere periode, er det en god idé at købe et årskort eller månedskort. Du kan se de forskellige typer billetter i de forskellige zoner her.

Da Berlin er en ret flad by, er den perfekt til cykling. Byen har investeret i dette gennem et veludbygget netværk af cykelstier, og det er en af de bedste måder at komme rundt på. En populær cykelrute er den såkaldte Berliner Mauerweg, som er den gamle patruljerute gennem Berlinmurens ingenmandsland. Den er blevet omdannet til en smuk cykelsti langs Vestberlins tidligere bygrænse.

Fra Berlin kan du også nemt komme til andre dele af Europa med tog. Hovedbanegården hedder Berlin Hauptbahnhof, men der er også andre store banegårde som Berlin Ostbahnhof, Berlin Alexanderplatz, Berlin Zoologischer Garten og mange flere.

 

Historie

Berlin havde en storhedstid fra 1924, de gyldne tyvere, hvor byen blev Europas største industriby og en europæisk metropol. Her var der cabareter, et pulserende natteliv blandet med progressive bevægelser inden for kunst og andre områder, og det blev Europas kulturelle centrum. Dette blev afsluttet med den store depression i begyndelsen af 1930’erne, som ramte Tyskland meget hårdt. Landet led både økonomisk og politisk sammenbrud, hvilket fik mange til at miste tilliden til det endnu unge demokrati.

I 1933 blev Adolf Hitler valgt som Tysklands kansler med hovedkvarter i Berlin. Tre år senere var Berlin vært for de Olympiske Lege, og nazisterne brugte dette og Berlins 700-års jubilæum til deres politiske propaganda. De fortsætter med at opruste, og i 1939 bryder Anden Verdenskrig ud. Under Anden Verdenskrig blev store dele af Berlin ødelagt ved luftbombardementer og under det sidste slag. I 1945 indtog Sovjetunionen endelig hovedstaden, og Tyskland overgav sig.

Efter krigen blev Berlin opdelt i fire sektorer, som blev forvaltet af sejrherrerne: USA, Storbritannien, Frankrig og Sovjetunionen. I 1948-49 indførte Sovjetunionen en blokade af de andre sektorer, kendt som Berlinblokaden. Det betød, at der ikke måtte transporteres gennem den sovjetisk besatte zone i Østtyskland til de allierede sektorer i det vestlige Berlin. De allierede svarede ved at forsyne Vestberlin med kontinuerlige lufttransporter, den såkaldte luftbro. I 1949 blev byen kun delt i to dele, da de allierede sluttede sig sammen og dannede Vestberlin, som blev knyttet til Vesttyskland, selv om denne del var isoleret i Østtyskland. I 1961 begyndte østtyske tropper at bygge Berlinmuren, og fra da af og indtil murens fald i 1989 blev grænsen bevogtet af østtyske grænsevagter.

Efter voksende folkelig modstand falder det kommunistiske styre i Østtyskland i 1989, og muren begynder at falde og Tyskland bliver forenet i 1990. Dermed bliver Berlin igen officielt Tysklands hovedstad.

 

Find ud af det i Berlin

Berlin har alt, hvad du kan forestille dig. Dens kulturelle og historiske arv gør den til en af Europas mest besøgte byer. Her finder du en lang række museer, kunstgallerier, gallerier, mindesmærker og teatre. Nattelivet er ekstremt med klubber med alle typer musik, men primært elektronisk musik. Du finder barer og caféer rundt om hvert hjørne, og hele året rundt er der forskellige typer festivaler. Hvis du ønsker at lave noget at lave med mange forskellige typer mennesker, er du kommet til det rette sted.

I Berlin finder du en række forskellige kunstkvarterer. Nogle af dem ligger i Mitte omkring Linien- og Augustrasse, omkring Potsdamerstrasse i Schöneberg og omkring Kochstrasse i Kreuzberg. Du må ikke gå glip af en tur her. Hvis du vælger at bo og arbejde i Berlin, vil du lære byen at kende med tiden og finde dine favoritområder til forskellige formål.

Om søndagen er Mauerparken et must og en utrolig oplevelse. Det er et kæmpe loppemarked med alle mulige ting, som du kan forestille dig. Der er karaoke i et lille amfiteater, som du ikke må gå glip af. Atmosfæren er åben og dejlig. Et andet sted, der er et besøg værd, er den nedlagte Tempelhof-lufthavn, hvor mange samles for at skateboarde, flyve med drager og meget andet. 

Hver tirsdag og fredag finder madmarkedet Der Wochenmarkt sted. Markedet er populært hos mange på grund af de superlave priser, de smukke tekstiler, de krydrede varer og den livlige atmosfære.

 

Grønne områder

Berlins østlige og vestlige dele har store skovområder, og i byens centrum er der mange store parker. Så der er masser af steder, hvor du kan slappe af og tage en pause fra storbyen. Den ene er Tiergarten, Berlins næststørste park. Det var tidligere en skov, hvor preussiske adelsmænd jagede, men er siden blevet omlagt og ligner nu mere en have. Et andet dejligt område er Berlins botaniske have, hvor du kan finde over 22.000 forskellige planter, hvilket gør den til den største botaniske have i Europa. Her kan du også besøge et af verdens største tropiske drivhuse. Hvis du vil svømme eller dyrke forskellige former for vandsport, kan du tage sydvest til Wannsee og Nikolassee eller øst til Grünau og Köpenick.

 

Udendørsliv

Berlin er kendt i hele Europa for sit intense natteliv med adgang til fester hele døgnet rundt. Der er masser af forskellige typer klubber, som du kan prøve, når du bor og arbejder i Berlin. Berlin er især kendt som den uofficielle hovedstad for technomusik. Et website, du kan tjekke ud for at se, hvad der sker på technoscenen, er Resident Advisor.

En af de mest berømte og mytiske klubber er Berghain. Det er ikke tilladt at tage billeder eller filme inde i klubben, og der kan ske alt muligt. Dørmanden lukker ikke hvem som helst ind, så det er bedst at se ud, som om du er ligeglad med, om du overhovedet kommer ind. Du kan feste her i dagevis, og det er der mange, der gør.

En anden populær klub er Kater Holzig, arving til Berlins mest funky klub Bar 25. Her kan du se verdensberømte techno- og house-dj’s spille i et gennemtænkt, groft miljø. 

Berlin er fuld af barer, og nogle af dem bør du ikke gå glip af: Brewdog, Bravo Bar og Luzia. Brewdog er en fantastisk ølbar i Mitte-området, som også serverer pizza. Du kan nyde så mange forskellige øl, som du har lyst til, mens du låner selskabslege, hvis du er i humør til det. Bravo Bar er sjov med drinks og endda lidt dans. Luzia er en café om dagen og en barinstitution om aftenen. Det ligger på Oranienstrasse, som er Kreuzbergs vigtigste underholdningsgade.

Job i Berlin