Job i Bulgarien

Ledige job i Bulgarien

Job i Bulgarien

Fantastisk klima, strande, bjerge, afslappet livsstil og varmhjertede mennesker. Dette har tiltrukket omkring 60 000 udlændinge til at bo og arbejde i Bulgarien.

De fleste mennesker, der ønsker at bo og arbejde i Bulgarien, ender i hovedstaden Sofia, som med over en million indbyggere har de fleste jobmuligheder. Arbejdsløsheden er ret høj blandt den indenlandske befolkning. Derfor skal man som dansker skille sig ud på arbejdsmarkedet. En måde er at finde et job, hvor dansk eller et godt kendskab til engelsk er en fordel. Der findes både danske og udenlandske virksomheder i Bulgarien, som opfylder dette krav. De fleste er callcentre, hvor du kan arbejde på dansk eller engelsk som kundeservicemedarbejder eller telemarketingmedarbejder for det danske eller engelsktalende marked. Lønnen for disse tjenester er ofte meget højere end den bulgarske standardløn på ca. 250 euro. Leveomkostningerne er meget lavere i Bulgarien, og du kan klare dig med en lavere løn end en gennemsnitlig danske. Desuden er indkomstskattesatsen på 10 %, den laveste i EU.

Se alle ledige job i udlandet her

 

At bo i Bulgarien

Nogle virksomheder tilbyder indkvartering i Bulgarien i en til to uger, så du kan søge efter en lejlighed eller et værelse på stedet. Ellers er det en god idé at bo på et vandrehjem i starten, da det er vigtigt at se lejligheden eller værelset, før du betaler noget. Ofte vil du underskrive en kontrakt for et år, men det kan sagtens være kortere, og du skal være opmærksom på at få opsigelsesperioden afklaret. Der findes alle slags lejligheder, fra luksusboliger til studios, og huslejen varierer alt efter by, beliggenhed og standard. Du kan finde alt fra 250 euro og opefter. Faste omkostninger som vand, elektricitet, gas og internet er normalt ikke inkluderet. Så glem ikke at medregne dem i din husleje, når du bor og arbejder i Bulgarien.

Du kan søge efter boliger i Bulgarien på Facebook i grupper som Danskere i Bulgarien, Udlændinge i Bulgarien, Udlændinge i Bulgarien, Udlændinge Sofia Rent, Rooms and Roommates in Sofia, BgBay – Køb Sælg Bytte (i Bulgarien), Udlændinge i Sofia & Venner, Udlændinge i Sofia og på websteder som JustHousing, BulgarianProperties, Mirela og Sublet.

 

Flytning for at arbejde i Bulgarien

Bulgarien er medlem af EU. Som dansker kan du derfor bo og arbejde i Bulgarien i op til 90 dage uden visum inden for en seks måneders periode. Hvis du ønsker at arbejde og bo i Bulgarien i en længere periode, skal du dog ansøge om opholdstilladelse og registrere dig hos Migrationsstyrelsen senest tre måneder efter din ankomst til landet. Det kan du gøre hos Migrationsdirektoratet i Indenrigsministeriet. Normalt vil callcentret hjælpe dig med dette. Du skal også have et bulgarsk identitetskort og en bankkonto, hvilket virksomheden normalt også vil hjælpe dig med.

Inden du rejser ud af Danmark, er det en god idé at få et europæisk sygesikringskort hos Försäkringskassan. Det giver dig mulighed for at få gratis lægehjælp, når du tager til Bulgarien for at bo og arbejde, før du er blevet registreret. Hvis du skal bo i udlandet i mere end 6 måneder, skal du anmelde det til den  danske socialsikringsmyndighed og den  danske skattemyndighed. Som følge heraf vil du blive fjernet fra det danske sociale sikringssystem. Det skal du gøre, når du har ret til indenlandsk sundhedspleje og er registreret i den bulgarske nationale sygesikringskasse, så du ikke går uden ret til sundhedspleje. Standarden på de offentlige hospitaler er ikke så høj som i Danmark, men meget god. Det kan dog ikke tages for givet, at hospitalspersonalet taler andre sprog end bulgarsk.

 

Klima og geografi

Bulgarien ligger på den nordøstlige Balkanhalvø, med en storslået kystlinje ved Sortehavet mod øst og bjerge og floder. Den sydvestlige del af landet er bjergrigt med to alpine bjergkæder, Rila- og Pirin-bjergene, og længere mod øst ligger de lavere, men mere udbredte Rodopi-bjerge. I den sydøstlige del breder sletterne sig ud. Klimaet i Bulgarien giver varme, varme somre og kolde vintre.  Når du bor og arbejder i Bulgarien, kan du nyde de solrige stranddage og det varme vand ved Sortehavet om sommeren. Og skiløb i bjergene om vinteren.

 

Generelle fakta

Bulgarien er et kristent ortodoks land, og størstedelen af bulgarerne er ortodokse. Landets største mindretal er bulgarske tyrkere, som er muslimer, og en anden vigtig mindretalsgruppe er romaerne. Her tales bulgarsk, og det kan være svært at klare sig på engelsk uden for de største byer og turistbyer. Da Bulgarien var en del af østblokken efter Anden Verdenskrig, taler den ældre del af befolkningen ofte russisk. Unge mennesker taler derimod ofte engelsk. En ting, man skal vide, når man bor og arbejder i Bulgarien, for at undgå misforståelser, er, at i Bulgarien betyder en bekræftende hovedbevægelse ”nej”, mens en hovedrysten betyder ”ja”.

Den nemmeste og billigste måde at komme rundt på, når du bor og arbejder i Bulgarien, er med busser, hvis ruter dækker det meste af landet. Det er dog billigt at leje en bil, og det kan anbefales, hvis du skal på en lang weekendtur. Sofia har metro-, sporvogns- og busforbindelser, og billetterne er billige. Du kan købe et kort til ti ture for ca. 7 euro. Den bulgarske valuta er leva, og 2 leva svarer til ca. 1 euro. Der er taxaer overalt, men vær forsigtig med, hvilken taxa du tager, og spørg om prisen, før du tager af sted. Officielle taxaer er nummererede, og chaufføren skal have sit kørekort med billede synligt.

Du skal ikke forvente at kunne betale med kort alle steder, det er meget begrænset, men bliver mere og mere almindeligt. Derfor er det vigtigt, at du altid har kontanter med dig. Ofte behøver du ikke at have meget med dig ad gangen, da de fleste ting er billige i Bulgarien. En kold øl på en almindelig bar koster omkring 1 euro, og et lille måltid koster normalt ikke mere end 5-6 euro. Det er en af grundene til, at mange mennesker vælger at bo og arbejde i Bulgarien.

 

Historie

Når du bor og arbejder i Bulgarien, kan det være interessant at vide lidt om landets historie. Landets historie går flere tusinde år tilbage i tiden og er hovedsageligt blevet præget af grækerne, romerne og osmannerne. De samme traditioner, sprog og alfabet er blevet bevaret siden det første bulgarske imperium i 681-1018 e.Kr., som i lange perioder udgjorde det meste af Balkanhalvøen. Som følge heraf spredtes imperiets alfabet, litteratur og kultur blandt de slaviske folk og de østeuropæiske nabolande. Fra 1396 og 482 år frem var landet under det osmanniske imperiums styre indtil den russisk-tyrkiske krig 1877-1878, som bidrog til genetableringen af en bulgarsk stat som et konstitutionelt monarki i 1878.

Under Anden Verdenskrig lykkedes det Bulgarien at forblive neutralt i to runder, idet det støttede aksemagterne i mellemtiden og derefter sluttede krigen på de allieredes side som deltager i de allierede offensiver i slutningen af krigen. Efter Anden Verdenskrig blev Bulgarien en kommunistisk stat, en del af østblokken, og derfor blev landet delvist kontrolleret af Sovjetunionen. Sovjetunionens opløsning førte til det første flerpartivalg i 1990, og landet fik en demokratisk valgt regering og den første ikke-kommunistiske præsident. Et år senere blev der indført en demokratisk forfatning og en demokratisk republik.

Jobs i Bulgarien

Find

Bulgarien tilbyder både en moderne og traditionel livsstil, byliv og alle former for natur. Når du bor og arbejder i Bulgarien, vil du opdage, at det er et land, der er rigt på historie. Med masser af museer, kirker og historiske bygninger og levn. Bulgarien har supermarkeder, dagligvarebutikker og restauranter, der har åbent syv dage om ugen, og bankfilialer, der har åbent i weekenden. Du behøver ikke at planlægge meget shopping på forhånd, når du bor og arbejder i Bulgarien, og der er masser af muligheder for at tage dagen, som den kommer.

Bulgarien har en rig kulturarv og en fantastisk natur med ni kultur- og naturområder, der er udpeget som UNESCO’s verdensarv: Bojana-kirken, Trakish-graven i Kazanlak, Trakish-graven i Svesjtari, klippekirkerne i Ivanovo, Nesebăr, Pirin Nationalpark, Rila-klosteret, Rytteren i Madara og Srebarna-naturreservatet.

Vitosha-bjerget, Bulgariens fjerdehøjeste bjerg, ligger lige uden for Sofia og er det ældste naturreservat på Balkan. Om vinteren er det et populært sted for skiløb, både ned ad bakke og langrend, og andre vintersportsgrene. Resten af året er det smukt til vandreture, camping, klatring og cykling, og du må ikke gå glip af Boyana-vandfaldet. Du kan komme dertil med bus 66 fra Sofia. Et andet skisportssted er Borovets Ski Resort, der ligger på den nordlige del af Musala-toppen, det højeste bjerg på Balkan, i Rila-bjergene. Bulgarien er utrolig smukt og frodigt med smukke bjerglandskaber og sandstrande, og du finder regionale grøntsager og duftende krydderier overalt. En bjergvandring, som du bestemt ikke bør gå glip af, mens du bor og arbejder i Bulgarien, er vandreturen til de syv Rila-søer.

 

Sofia

Besøg landets hovedstad, når du kommer for at bo og arbejde i Bulgarien. Bulgariens hovedstad Sofia er utrolig mangfoldig med alt fra guldudsmykkede kirker til vægge fyldt med gadekunst og graffiti, herunder Tsar Ivan Shishman Street. Byen er fantastisk til at udforske til fods, og det er en meget grøn by, så du kan vælge at stoppe i enten Borisova gradina, byhaven foran nationalteatret eller South park, syd som det nationale kulturpalads.

Her finder du alt fra billige markeder til dyre mærkevarebutikker. Gå ikke glip af Sofia’s markedshal, Tsentralni Hali. Der er også forskellige gratis guidede ture, som du kan benytte dig af. Der er caféer næsten overalt, og der er masser af restauranter og barer. Nogle populære klubber i Sofia er A:part:mental – The apartment, Terminal 1 og Once Upon a time Biblioteka.

 

Varna og andre byer

Den tredjestørste by i Bulgarien er Varna, som ligger øst for Sortehavet. Varna er en af de ældste byer i verden, hvilket betyder, at der findes ruiner fra fortiden overalt. Gå ikke glip af den smukke katedral Dormition of the Mother of God Cathedral. I den nordlige del af byen kan du slappe af i byparken, og ved vandet finder du den kilometerlange Sea Garden, Varnas ældste og største park. Her afholdes koncerter, udstillinger og andre sjove arrangementer. Stranden er fire kilometer lang, og der er barer, lounges og restauranter langs havnefronten. De vigtigste butiksgader Praslav og Knayaz byder på alle former for shopping, og hvis det ikke er nok, er der flere indkøbscentre og markeder på forskellige pladser.

En anden by, der er mindst et besøg værd, når du bor og arbejder i Bulgarien, er det 3000 år gamle Sozopol. Også Nessebar, som har rødder tilbage til Romerriget. Både Nessebar og Sozopol er byer, der først lå på en ø og senere voksede sammen med fastlandet og blev til halvøer. Sozopol er mere stille, lidt slidt og meget smukt, mens Nessebar på grund af sin nærhed til turistbyen Sunny Beach er travl og meget turistet. De er blevet advaret om, at byen kan miste sin status som verdensarv, som den har haft siden 1983, hvis den ikke holder op med at tilpasse sig til turisterne.

Job i Bulgarien