Job i England

Arbejde i England

England tiltrækker mange mennesker til at bosætte sig i landet. Over 50.000 danskere har valgt at bo og arbejde i London. Det Forenede Kongerige anmodede officielt om at forlade EU i marts 2017, og udtrædelsesforhandlingerne er i fuld gang. Indtil de er afsluttet, vil Storbritannien fortsat være medlem af EU, hvilket betyder, at det indtil videre ikke er noget problem for danskere at bo og arbejde i England. Strategien for mange danske virksomheder er at vente og se, hvordan Brexit udvikler sig.

Det Forenede Kongerige er det land i Europa, der tiltrækker flest udenlandske arbejdstagere. Her kan du finde alle slags job, både grundlæggende og mere kvalificerede. England udgør den største del af Storbritannien, er mest populær blandt udlændinge og har højere lønniveauer end andre dele. Almindelige job for danskere i England er i callcentre i kundeservice eller salg. Også i butikker eller på caféer og pubber. Du kan også få job som sekretærer og receptionister eller som projektleder og oversætter. Det er godt at finde et arbejde, hvor det danske sprog enten er en fordel eller en nødvendighed for at skille sig lidt ud på arbejdsmarkedet.

Rekrutteringsprocessen for job i England er hurtigere end i Danmark. Det kan være, at du begynder at arbejde ugen efter, at du har søgt et job. Afhængigt af hvor du arbejder, kan du blive betalt ugentligt, hver anden uge eller hver måned. Du betaler to typer skat af din løn: indkomstskat og socialsikringsbidrag. For et almindeligt fuldtidsjob har du ret til 28 dages betalt ferie plus ca. 10 helligdage. Der er ikke ret til kompensation i form af løntillæg eller betalt ferie, hvis du har arbejdet røde dage eller aftener, men det kan forekomme afhængigt af virksomheden.

Se alle ledige job i udlandet her

 

Konsekvenserne af Brexit

På nuværende tidspunkt kræves der ikke andet end et dansk pas for at rejse ind og opholde sig i Storbritannien. Undtagelsen er de dele af landet, der ikke er en del af EU, som f.eks. øen Man og Kanaløerne. Dette kan ændre sig, og du kan følge udviklingen på den danske ambassades websted eller på den britiske regerings websted, som begge regelmæssigt opdateres med de seneste oplysninger.

Hvis du flytter til England i overgangsperioden fra 2019-03-30 til 2020-12-31, kan EU-borgere bo og arbejde i England på samme vilkår som før. Du skal dog registrere dig, hvis du ønsker at blive i mere end tre måneder. Hvis du ankommer senere, skal du ansøge om en opholdstilladelse, BRP, i henhold til den fremtidige immigrationslovgivning. Det anbefales at gøre dette allerede inden da på grund af situationens kompleksitet og den usikre fremtid. Ansøgninger indgives til Immigration and Nationality Directorate i Home Office og kan indgives op til seks måneder efter, at du er ankommet til landet.

 

Flytning for at arbejde i England

Hvis du skal bo og arbejde i England i mere end et år, skal du anmelde det til Skattestyrelsen og den danske socialsikringsmyndighed. Du vil derefter blive afmeldt. Det er meget nemt at registrere sig igen. Der findes ikke et lignende civilregistreringssystem i Storbritannien, så du behøver ikke at registrere dig hos nogen myndighed. Men hvis du vil arbejde i Storbritannien, skal du ifølge loven have både en bankkonto og et national forsikringsnummer (NI). Du ansøger om et NI-nummer hos Job Centre Plus, som er Det Forenede Kongeriges arbejdsformidling, og for at få en aftale skal du ringe til ansøgningslinjen for National Insurance Number.

For at åbne en bankkonto skal du have et gyldigt pas og et bevis for din adresse. Et gyldigt adressebevis kan være el- og gasregninger eller bankbreve. Du behøver ikke at stå på lejekontrakten, men kan være logerende eller oplyse adressen på et vandrerhjem. Du kan bede din danske bank om at sende dig et kontoudtog fra den bank, hvor du bor i England. Banker og kontorer kan have forskellige metoder og acceptere forskellige typer dokumenter.

Du har ret til sundhedspleje, hvis du bor og arbejder i England. For at få den skal du registrere dig hos en praktiserende læge i dit område. Du kan finde ud af, hvilke af dem der findes i nærheden af dig, og hvilke du har ret til at tilmelde dig på NHS-webstedet under Services near you. Igen skal du vise legitimation og dokumentation for din adresse for at registrere dig. Du vil derefter automatisk blive registreret i National Health Service (NHS), Det Forenede Kongeriges sundhedssystem, og du vil få et National Health Number. NHS tilbyder også tandpleje. Private tandlæger kan være meget dyre, så sørg for at kende prisen, før du begynder behandlingen.

 

At bo i England

Priserne varierer enormt afhængigt af, hvor du befinder dig i Storbritannien. Det er f.eks. meget dyrt at bo i London. Hvis du leder efter en bolig i hovedstaden, er det en god idé at se på nærheden og afstanden til arbejde og pendlingskort, da offentlig transport også er meget dyrt. Du kan søge efter boliger i England på Facebook i grupper som Accommodation in London og på websteder som Gumtree, Roommatesuk, Spareroom, Rightmove og Zoopla.

Når man bor og arbejder i England, er det meget almindeligt at bo kollektivt og leje et værelse i en lejlighed eller et hus. På den måde kan du få en lavere husleje og ofte bo mere centralt. Ofte deler alle udgifterne til el, vand, gas, tv-licens, wifi og kommuneskat, som normalt ikke er inkluderet i huslejen. Rådsskatten betaler for lokale tjenester som f.eks. affaldsindsamling, politi, brandvæsen osv. og er en regning pr. bolig.

Du må aldrig betale noget, før du har set din fremtidige bolig i England. Desværre er der mange, der vil forsøge at snyde dig, og det er en god idé at bo på et hostel først, når du flytter ned. Det er vigtigt at kontrollere for tegn på skimmelsvamp, fugt og skadedyr og at teste, om alt fungerer. Når du underskriver lejekontrakten, skal du bede om en inventarliste underskrevet af udlejeren, så alle parter er klar over tidligere skader og over, hvad der er i lejligheden.

Det er helt normalt at betale et depositum for din nye bolig i England. Som sikkerhed for udlejeren. Det skal beskyttes inden for 30 dage af enten Deposit Protection Service, My Deposit eller Tenancy Deposit Scheme, kendt som Deposit Schemes (depositumordninger). Du vil modtage et officielt certifikat med referencenummeret fra det selskab, som indskuddet opbevares i. Du kan dobbelttjekke, at det virkelig er indbetalt med referencenummeret på det pågældende websted.

Job i England

Generelle fakta

Det Forenede Kongerige er et af de mest folkerige lande i Europa, og England er den mest folkerige del af Storbritannien med omkring 53 millioner indbyggere. Ud over England, som dækker den centrale og sydlige del af øen, består Det Forenede Kongerige af tre andre lande: Skotland, Wales og Nordirland. Englands geografi består hovedsageligt af lave bakker og sletter, især i midten og sydpå.

Når du kommer for at bo og arbejde i England, vil du opdage, at det er meget nemt at komme rundt i landet. Du kan enten tage toget, båden eller langdistancebussen. Jernbanenettet er langt og meget veludbygget. England var det første land i verden, der fik en jernbane til passagertransport. Du kan komme til Paris og Bruxelles med højhastighedstoget Eurostar.

England har sit navn fra anglerne, en af de germanske stammer, der bosatte sig her omkring det 4. og 5. århundrede. Siden det 15. århundrede, hvor mange lande sponsorerede opdagelsesrejser og senere koloniserede territorier, har England haft en stor kulturel, historisk og juridisk indflydelse på resten af verden.  England var et af de lande, der koloniserede mest land og var med til at udstykke Afrika. Dette skabte store konflikter, og England har været ekstremt brutalt i mange af sine kolonier. I det 16. århundrede begyndte England at udvikle sig til en verdensmagt, og i det 18. århundrede tog den industrielle revolution sin begyndelse her, og England blev verdens første industrialiserede nation.

England blev forenet i 927, og efter 1284 blev Wales også inddraget. En politisk union med Skotland i 1707 resulterede i oprettelsen af Kongeriget Storbritannien. I 1801 blev Irland også inkluderet, men i 1922 blev den irske fri stat grundlagt som en separat koloni, som senere blev til Irland. Seks irske amter blev i 1927 genindlemmet i Storbritannien og blev kendt som Nordirland.

 

Find ud af det i England

Der er masser at lave, hvis du skal bo og arbejde i England, og der er mange byer, som du kan nyde. Du kan fiske, gå og cykle, og der er strande, sletter, nationalparker, søer og skove overalt. Birmingham er næsten lige så stor som London og er en fremadskuende, sjov og spændende by, der har masser at byde på. Liverpool og Newcastle er berømte for fodbold, et pulserende natteliv og storslået victoriansk arkitektur.

Historien gennemsyrer hele landet med utrolige bygninger, museer og gamle monumenter. Du kan besøge de store middelalderlige katedraler i Canterbury, York eller Durham og utrolige herregårde og drikke eftermiddagste. Gå ikke glip af Cambridge, som har været en universitetsby i 800 år og har utroligt smukke kanaler, der er perfekte til en sejltur.

Som sagt er det utrolig nemt at komme rundt i England, enten med offentlig transport eller i bil. Udforsk regioner, der spænder fra dramatiske landskaber som Lake District i det nordlige område eller Cornwalls storslåede kystlinje i det sydvestlige Cornwall til maleriske landsbyer i Oxfordshire. Halvanden time sydpå langs kysten fra London finder du Whitstable, en smuk lille fiskerby med friske fisk og skaldyr året rundt. Whitstable er også berømt for sin østersfestival og regatta, som begge afholdes i begyndelsen af august.

 

London

Mange mennesker, der flytter for at bo og arbejde i England, ender i London. London er en kosmopolitisk by, et finansielt og kulturelt centrum, hvor du kan finde alt, hvad du kan forestille dig. Offentlig transport er dyrt, og det er dyrt og tidskrævende at komme rundt i den store by. Det er billigere at tage bussen end metroen og toget. Hvis du savner Danmark, kan du finde kontakter på Facebook i grupper som Danish in London og London Danes og LondonDanes, hvor du kan spørge om råd og tips om de fleste ting. Du kan også besøge en af de seks IKEA varehuse i London-området for at lindre din hjemve.

Kun få byer har så mange forskellige muligheder, lige fra museer og teatre til shopping og restauranter. Fra Westminster, det politiske centrum med Big Ben-uretårnet, til Buckingham Palace og London Eye, er der utallige seværdigheder overalt. Mange museer er gratis, og det er en ideel by for kunstelskere, da de fleste gallerier også er gratis, og du kan finde det bedste inden for både klassisk og moderne kunst. I Piccadilly Circus, hjertet af West End-området, finder du Londons største teatre og natklubber, herunder Criterion Theatre.

Det kan blive hektisk i en by så stor som London. Heldigvis er der masser af smukke, store parker, hvor man kan tage en pause. Hyde Park er en af de største, og andre er The Royal Botanic Gardens og Hampstead Heath. Det er også smukt at gå langs North Bank, som er den nordlige bred af Themsen, Englands længste flod. Her kan du nyde solen og udsigten blandt broerne og arkitekturen. London Alternative Tours tilbyder sjove vandreture med fokus på East Londons gadeliv, gadekunst og markeder. Du kan betale efterhånden, og du kan tage dem til fods eller på cykel.

 

Markeder og nogle dejlige områder

Hvis du elsker markeder, er du kommet til det rette sted. En klassiker er blomstermarkedet på Columbia Road, som er åbent hele året rundt, og hvis omkringliggende gyder byder på hyggelige caféer, østersboder, kunsthåndværk og loppemarkeder. Battersea Boot Sale er et loppemarked, der tilbyder alt, hvad du kan tænke på, og som er velorganiseret. Markedet åbner kl. 12.00 og ligger på 401 Battersea Park Road. Hvem elsker ikke lækre fødevaremarkeder? Nogle af dem er Borough Market og Maltby Street Market, og på Camden Market kan du finde mad fra hele verden. Du kan også finde vintage-tøj, cool ting og malerier. Et lignende marked er Brick Lane Market.

Et af de mest trendy områder at bo i England er det nyligt fornyede Shoreditch, som minder om Brooklyn i New York. Nattelivet er pulserende med gadekunst, restauranter og hyggelige caféer. Her finder du Brick Lane, der er fyldt med loppemarkeder og barer, caféer og genbrugsbutikker. Mange af beboerne her er af indisk oprindelse, med vejskilte på både engelsk og bengali og noget af Londons bedste indiske mad.

SOHO er et enormt populært kvarter og et kulturelt hotspot med et utroligt natteliv. Mange siger, at det er centrum for byens LGBTQ-miljø. Her finder du alt fra barer og klubber til teatre, jazzbarer og restauranter. Om dagen er det et hyggeligt område at gå rundt i, med musikbutikker, små caféer og hyggelige bagerier.

Camden er et velkendt kulturelt område i det nordlige London og et centrum for alternative livsstile og subkulturer. I nærheden finder du klubben The Egg. Klubben har tre store house- og techno-gulve og et udendørs område med store græsplæner og en pool. Om lørdagen lukker de kl. 11 søndag morgen, og på hverdage lukker de ”allerede” kl. 8 om morgenen.

Læs mere om at bo og arbejde i London her.

Arbejde i England

Senaste jobben