Job i Frankrig
At bo og arbejde i Frankrig er en drøm for mange.
Frankrig er vuggen for europæisk kultur med hensyn til mad, vin, kunst og mode. Det er et stort land, det næststørste i Europa, og det byder på en bred vifte af oplevelser. Både i byerne og på landet. I vest ligger Atlanterhavet, i øst Alperne, i syd Middelhavet og i nord Paris, og i nord ligger Middelhavet.
Du har også vinområderne med deres vinmarker og lavendelmarkerne i Provence. Der er floder og dale, store byer og små landsbyer.
Job i Frankrig kan være alt fra at plukke druer på en vingård eller en café til at arbejde i sundhedssektoren eller på en fabrik.
Mange job i Frankrig afhænger af sprogkundskaber. Her på siden kan du også finde job, som du ikke behøver at kunne sproget for at udføre. Job inden for IT er et eksempel på job, hvor du ikke behøver franske sprogkundskaber. For sæsonarbejde på en vingård kan det være nyttigt at have et grundlæggende kendskab til det franske sprog.
Sprog er nøglen, så selv hvis du finder et job, hvor fransk ikke er nødvendigt, skal du benytte dig af muligheden for at lære sproget.
Se alle ledige job i udlandet her
Flytning til Frankrig
Frankrig er et EU-land, så danske statsborgere kan bo og arbejde i Frankrig uden at have arbejds- eller opholdstilladelse. Nogle arbejdsgivere vil måske kræve, at du skal have papirer, der beviser, at du har ret til at arbejde i Frankrig, hvilket du kan ansøge om på den franske ambassade. Indkomstskat kaldes ”impôt sur le revenu”.
Det er nemt at komme til alle regioner med fly fra en af de to lufthavne i Paris. Der er direkte fly til omkring 40 andre byer. Hvis du hellere vil tage toget, er det også helt fint.
Du er måske ikke klar over, at Frankrig også har fem departementer uden for Europa, hvor du også kan rejse og arbejde, da Frankrig er en del af EU.
Frankrigs oversøiske departement:
Fransk Guyana, der grænser op til Brasilien og Surinam. Guadeloupe-arkipelaget og den caribiske ø Martinique samt øerne Réunion og Mayotte øst for Madagaskar. Disse departementer udgør en samlet del af den franske republik.
At bo i Frankrig
Det er forskelligt at finde en bolig i de forskellige dele af Frankrig.
Gennem kontakter og venners venner kan du normalt finde lejeboliger. Det kan være lettere at blive godkendt som lejer, hvis du møder udlejeren ansigt til ansigt.
Lejen er dyrere i større byer og på den franske riviera og lidt billigere i landområder. Også her kan arbejdsgiveren nogle gange hjælpe, og der kan endda være en tilpasning inkluderet i kontrakten.
På Facebook findes der også flere grupper for ”danskere i Frankrig”, hvor du kan få og dele tips om både job og livet i Frankrig.
Vi har samlet nogle links til nogle boligbureauer nedenfor, f.eks. French-Rentals, hvor du nemt kan vælge region, og om du leder efter en langtids- eller korttidsbolig.
Denne side indeholder alt fra ferieboliger på landet til lejligheder i storbyer og er også oversat til engelsk, så det er nemt at navigere rundt.
To andre gode websteder til at finde din fremtidige bolig er her og her, hvor du kan vælge mellem møblerede og umøblerede boliger.
Forsikring og sundhedspleje
Du bør have din egen syge- og ulykkesforsikring, især før du begynder dit nye job i Frankrig. I nogle tilfælde kan din arbejdsgiver hjælpe dig med dette.
Hvis du er så uheldig at have brug for behandling, kan du henvende dig på næsten alle sundhedsinstitutioner. Du skal blot sikre dig, at sundhedsudbyderen har en gyldig kontrakt med det franske sundhedssystem, en ”conventionné/agréé”.
Du bliver registreret hos det franske socialsikringskontor, når du har et arbejde og betaler skat.
Du er normalt forsikret i det land, hvor du arbejder. Du kan ikke være forsikret i Danmark og i et andet EU/EØS-land eller Schweiz på samme tid.
Når du bor og arbejder i Frankrig, er det vigtigt at have dit europæiske sygesikringskort med dig, hvis du har brug for at søge lægebehandling, før du får et job i Frankrig, så du kan blive registreret i den franske sygesikringskasse.
Du kan bestille dit EU-kort her.
Den erstatning, du kan få, og de socialsikringsbidrag, som du eller din arbejdsgiver skal betale, varierer fra land til land.
Find ud af, hvad der gælder i det land, hvor du arbejder, direkte link til de gældende regler for sygesikrings kortet.
Sprog
Hvis du skal bo og arbejde i Frankrig, er det ikke et must at tale fransk.
Det anbefales dog at lære det, da franskmændene ofte er meget stolte af det franske sprog og gerne vil have, at du som bosiddende i Frankrig forsøger at tage deres sprog til dig.
Dette romantiske sprog betragtes som et verdenssprog. Omkring 80 millioner mennesker taler fransk, og det er efter engelsk det mest udbredte sprog, der studeres.
Med andre ord er det ikke kun, når du bor og arbejder i Frankrig, at kendskab til fransk er en fordel for dig. Sproget er modersmål i 29 forskellige lande, for ikke at nævne, at fransk er beslægtet med flere andre store sprog.
Hvis du lærer fransk, vil du ikke kun blive populær blandt franskmændene, men du vil også være sikker på at blive forstået i mange forskellige lande rundt om i verden.
Historie
Frankrigs historie kan være interessant for dem, der skal bo og arbejde i Frankrig. Det er hovedsageligt præget af interne konflikter og stridigheder med sine naboer.
På grund af sin centrale placering i Europa har Frankrig været involveret i gentagne krige.
Mange ser Frankrigs historie som starten på gallerne og det romerske imperium, der spredte sit imperium over Gallien. I 122 f.Kr. begyndte således 500 års romersk dominans.
Det tidligere Frankrig blev delt efter den store folkevandring og Romerrigets fald i 400 e.Kr.
Under det såkaldte karolingiske dynasti (751-987) nåede dette imperium imidlertid sit højdepunkt. Da landets daværende konge døde, blev landet delt mellem hans to sønner. Den vestlige del blev til sidst det moderne Frankrig.
Der var imidlertid mange splittelser i landet både politisk og nationalt. Der var konstante kampe mellem feudale fyrster mellem 1000 og 1500, og det var først i det 14. århundrede, at man overvejede at oprette en fransk nation. Man kan sige, at det var ved udbruddet af Hundredårskrigen (1337-1453), efter at England havde gjort krav på den franske krone, at Frankrig for alvor begyndte at give form til en fransk følelse af at være en nation.
Revolution
I det 18. århundrede var Frankrig Europas stormagt, og den franske kultur spredte sig i hele Europa.
Der var imidlertid stor utilfredshed blandt den franske befolkning, og de begyndte at stille spørgsmålstegn ved, hvorfor kun nogle få udvalgte skulle regere og bestemme over resten af befolkningen.
Det var her, at oplysningsfilosofferne begyndte at tale om alles lige værdi og at oplyse folk om deres rettigheder. Dette banede i sig selv vejen for den franske revolution. Revolutionens idealer om frihed, lighed og broderskab skulle ikke kun påvirke politikken i Frankrig, men i hele verden.
Den fastlægger menneskerettigheder og borgerrettigheder. På den anden side var det vanskeligt at finde en sammenslutning mellem kongen og den nye nationalforsamling. Som følge heraf pressede de revolutionære hårdere og hårdere på, og til sidst blev monarkiet afskaffet, og kongen blev dræbt. Dette lagde grunden til det såkaldte rædselsregime.
De to verdenskrige
Som mange andre lande er Frankrig blevet præget af de to verdenskrige. I begyndelsen af det 20. århundrede var der spændinger rundt om i verden og især mellem Frankrig og Tyskland.
Der var blevet dannet alliancer mellem Frankrig og Rusland, hvilket førte til, at hele verden blev trukket ind i krigen og udbruddet af Første Verdenskrig (1914-1918).
Tyskerne tabte Første Verdenskrig, og Frankrig genvandt noget land. Men på trods af sejren tog følgerne af krigen hårdt på Frankrig. Så da Anden Verdenskrig begyndte, var Frankrig ikke ordentligt udrustet.
Så da tyskerne angreb Frankrig i 1940, var det straks tydeligt, at landet ikke var kommet sig helt over den første krig. På få uger mistede franskmændene 92.000 mand, og Tyskland tog 1,8 millioner krigsfanger.
En modstandsbevægelse begyndte i London under ledelse af Charles de Gaulle. Da denne modstandsbevægelse til sidst begyndte at operere på fransk jord, lykkedes det Gaulle at gøre Frankrig til en af sejrsmagterne i slutningen af Anden Verdenskrig.
Find
Hvis du bor og arbejder i Frankrig, er der så meget mere at se end det storslåede Eiffeltårn.
Frankrig er faktisk privilegeret med et varieret klima, fra den kølige og fugtige nordlige del af landet til det varme og tørre middelhavsklima i den sydlige del. Som følge heraf kan du opleve et væld af forskellige indtryk og oplevelser.
Noget, der er meget omtalt i Frankrig, er deres madtilbud. Her kan du gå på restaurant og prøve provinsens delikatesser. I Lyon kan du opleve mad som aldrig før, hvor gastronomien er i fokus.
Hvis du ønsker at gå på museum, når du bor og arbejder i Frankrig, er der museer i alle byer. Det er næsten et must at besøge Louvre-museet i Paris, hvor Mona-Lisa pryder en af væggene.
Når du har fået nok af museer, teatre og operaer, kan du altid tage til den kosmopolitiske by Grenoble, som er porten til Alperne.
Ud over at lade vinden kærtegne dit hår, mens du prøver kræfter med en hidtil uset nedkørsel på ski, er der også gode caféer og restauranter at prøve.
Men hvis du er klar til at skifte puddersneen ud med kridhvide strande og varme briser, er den franske riviera et godt bud. Her kan du snorkle med farverige fisk og koraller, smage på vine og olivenolie eller forkæle dig selv med en spaoplevelse, du aldrig vil glemme.
Den franske riviera er også fuld af barer og natklubber med forskellige specialiteter, lige fra jazz til disco.
Festivaler
Hvis du besøger Frankrig i slutningen af februar, kan du tage til Menton, hvor citronfestivalen er i fuld gang. Her bliver du hvert år inviteret til en munter og frugtagtig jamboree.
Eller hvorfor ikke lade sig fange af magien og fantasien i Nice Carnival. Her kan du være med og opleve karnevalets puls.
Senaste jobben
-
Vil du bo og arbejde i solrige Barcelona? ★ Fuld tid★
Bliv en del af vores team af passionerede, kundeorienterede personer, der har opnået gode resultater med at reaktivere og fastholde ...
Ansök till det här jobbet