Job i Grækenland

Ledige job i Grækenland

Job i Grækenland

Grækenland er en yderst populær dansk destination, og 850.000 danskere besøger landet hvert år. Der er mange, der har besluttet at gøre ferieparadiset til deres hverdag, og næsten 2.500 danskere har valgt at bo og arbejde i Grækenland. Grækenland består af 6.000 øer, som er fyldt med historie, templer, smukke strande, små fiskerbyer og en fredelig livsstil blandet med fest og spænding, når du ønsker det.

Hvis du vælger at bo og arbejde i Grækenland, vil du opleve, at lønningerne er meget højere end i Danmark, men det samme gælder leveomkostningerne. Der findes mange job inden for turisme på rejsebureauer, restauranter, barer og lignende, da det er en stor fordel at have dansk og engelsk. En anden branche, hvor du skiller dig ud på grund af dit kendskab til dansk og engelsk, er inden for telemarketing. Mange virksomheder har dele af deres kundeservice eller salgsafdelinger i udlandet.

Siden den store eurokrise i 2010 er Grækenland blevet hårdt ramt, og arbejdsløsheden er steget, og jobmulighederne er faldet siden da. Det er dog hovedsageligt på det indenlandske arbejdsmarked.

Da Grækenland er en del af EU, behøver du hverken arbejdstilladelse eller visum for at bo og arbejde i Grækenland. Der findes dog visse erhverv inden for politiet, retsvæsenet, den offentlige administration og erhverv, der kræver autorisation, f.eks.

læger og advokater, for hvilke der gælder særlige regler og betingelser.

Se alle ledige job i udlandet her

 

Flytning til Grækenland

Hvis du har til hensigt at bo i Grækenland i mere end et år i udlandet, skal du underrette skattemyndighederne og socialsikringsmyndighederne. Vent dog, til du har prøvet at bo i landet i et par måneder og er sikker på, at du ønsker at blive. Det er meget nemt at genregistrere sig.

Hvis du skal bo og arbejde i Grækenland, skal du registrere dig hos de lokale politimyndigheder, når du er i landet.

Som skatteyder i landet har du ret til offentlig sundhedspleje. Sundhedsstandarden er dog ikke dansk, og det kan være en god idé også at have en privat forsikring.

Det nationale netværk for primær sundhedspleje, på græsk kendt som PEDY, giver gratis adgang til sundhedspleje i PEDY-enheder og -klinikker samt på statshospitaler, sundhedscentre, klinikker i landdistrikter og medicinske centre i ESY, det nationale sundhedssystem. Desuden er der private læger, der har kontrakter med EOPYYY, en national sundhedsorganisation, hvor du betaler en selvrisiko på 30 % af de samlede omkostninger. Hvis der er tale om privatlæger, som ikke har en aftale med EOPYY, betaler du selv den fulde pris. Tandpleje er kun gratis i PEDY enheder. Du kan finde den nærmeste PEDY-enhed ved at bruge søgefunktionen i Healt Atlas.

 

At bo i Grækenland

De fleste danskere bosætter sig i Athen, på Rhodos eller Kreta samt i provinsen Makedonien, som ikke må forveksles med landet Makedonien. Du kan læse mere om Kreta her.

Det er normalt lettere at finde et sted at bo i Grækenland end i Danmark. Det er bedst at bo på et vandrehjem i den første tid og derefter lede efter en bolig lokalt. Betal aldrig noget, før du har set værelset eller lejligheden og har adgang til den. Det er almindeligt at skulle betale et depositum på en til tre måneders husleje. Dette refunderes, når du flytter ud, hvis du er velplejet i lejligheden eller værelset.

Det er almindeligt at leje et værelse og dele en lejlighed med andre. En stor del af udlejningen foretages af private operatører, andre af agenturer.

 

Historie

Når du kommer for at bo og arbejde i Grækenland, vil du se mange spor fra historien.

Det antikke Grækenland anses af mange for at være vuggen for den vestlige civilisation, hvor demokratiet, den vestlige filosofi,

videnskabelige og matematiske principper, vestlig dramatik som tragedie og komedie, politisk videnskab og meget mere blev født. Grækerne kalder deres land Hellas og sig selv for hellenere. På engelsk har Hellenes og Hellas i stedet en historisk betydning.

Omkring 2000 f.Kr. kom de første græske stammer til den græske halvø fra nord. De spredte sig og byggede store byer som Mykene, Tiryns og Argos. Den nye helleniske civilisation opstod omkring 800 f.Kr. og bestod af flere bystater, som på deres side grundlagde kolonier rundt om Middelhavet og gjorde modstand mod perserne. Alexander den Store fortsatte med at erobre hele det persiske imperium og lagde grunden til hellenismen, den æra i historien, hvor den græske kultur med sit sprog og sine skikke begyndte at sprede sig til store dele af verden.

Grækenlands styrke blev endelig overgået af romerne, og erobringen begyndte i 168 f.Kr. Da Romerriget blev delt, spredte det østromerske og senere byzantinske rige den græske kultur, indtil det faldt til det osmanniske rige i 1453. Grækenland forblev en del af det osmanniske rige indtil 1820'erne, hvor den græske uafhængighedskrig brød ud, og grækerne erklærede deres uafhængighed i 1830.

Samtidshistorie

Grækenland deltog i de to Balkankrige fra 1912 til 1913, hvorefter det græske folkemord begyndte i 1914, og senere i 1919 udbrød der også en krig mellem Grækenland og Tyrkiet, som de tabte i 1922. I løbet af denne periode blev over en million græsk-ortodokse myrdet af tyrkerne, og 1 104 216 græsk-ortodokse flygtede til Grækenland. Før folkedrabet var der 2,5 millioner grækere i det nuværende Tyrkiet. Tyrkiet anerkender stadig ikke folkedrabet, hvilket har skabt store problemer mellem landene.

I 1940 blev landet angrebet af Mussolini, men de forsvarede sig. I 1941 kom Nazityskland med forstærkninger, og Grækenland blev besat resten af krigen. Under Anden Verdenskrig udbrød der i Grækenland en borgerkrig mellem kommunister og konservative, som varede indtil 1949. I 1967 lavede militæret et kup, og landet blev et diktatur indtil 1974, hvor militærjuntaen brød sammen efter et mislykket kup på Cypern under Cypern-krisen. Det følgende år blev Grækenland erklæret republik og blev igen et demokrati.

 

Geografi og demografi

Grækenland er en republik på Balkanhalvøen i Sydeuropa. Det grænser op til Albanien, Makedonien, Bulgarien og Tyrkiet og består af 1400 øer, hvoraf 227 er beboede. Grækenland er 80 % bjergrigt med frodige grønne dale imellem. Det højeste bjerg er Olympus på 2917 meter, hvor guderne ifølge den græske mytologi boede. Grækenland er meget solrigt og har et middelhavsklima, men der er store forskelle mellem de forskellige dele af landet. Sne findes hovedsageligt i bjergområderne, og på grund af de friske vinde fra både bjergene og havet er sommervarmen noget dæmpet. Klimaet tiltrækker ganske enkelt mange mennesker til at bo og arbejde i Grækenland.

I Grækenland er hovedsproget moderne græsk, men du kan også klare dig med engelsk. I mindre samfund blandt ældre beboere er engelsk ikke udbredt. Der er flere minoritetssprog, religioner og kulturer, herunder romaer, slaviske makedonere, tyrkere, albanere og Vlachs. Omkring 95 % af grækerne tilhører den græsk-ortodokse kirke, og det største religiøse mindretal er muslimer. Den græsk- ortodokse kirke gennemsyrer hele samfundet, og præsternes velsignelse spiller en central rolle i forskellige private, offentlige og statslige fester og begivenheder. Sekulariseringen er steget i de seneste år.

 

Generelle fakta

Grækenland er sammen med Portugal det mest landbrugsafhængige land i EU på trods af, at landet i de sidste 30
år har industrialiseret sig fra 90 % af eksporten fra landbrugssektoren til 50 % industriprodukter. Turismen er også en vigtig indtægtskilde for Grækenland.

I 2009 blev Grækenland ramt af en alvorlig økonomisk krise, der ramte hele EU og euroen. Internt har dette næsten udslettet landets sociale sikringssystem, og mange grækere lever nu under den nationale fattigdomsgrænse. Siden 2015 har Grækenland haft kapitalkontrol, hvilket betyder, at borgerne ikke kan hæve så mange penge, som de ønsker, fra pengeautomater, og der er visse restriktioner på udenlandske betalinger fra Grækenland. På trods af dette er kontanter langt mere almindelige end i Danmark, og kortbetalinger er ikke altid tilgængelige. I større byer og turistområder er kortbetalinger dog langt mere almindelige.

Når du handler i Grækenland, skal du handle der, hvor de lokale handler, og undgå minimarkeder, da de ofte tager for meget for meget. På friluftsmarkeder, også kendt som Laiki, kan du ofte finde frugt og grøntsager og andre naturprodukter meget billigt, og hvis du handler hos slagtere, bagere eller fiskehandlere, er det ofte billigere og friskere end i større butikker. Turistøer som Santorini,

Mykonos, Rhodos og Hydra er dyrere end andre steder i Grækenland, og du skal være opmærksom på dit elforbrug, når du bor og arbejder i Grækenland. Elektricitet er næsten dobbelt så dyrt som i Danmark.

Jobs i Grækenland

Find på

Det er nemt at komme rundt, når du bor og arbejder i Grækenland, da den offentlige transport er god og udbredt. Der er både gode færger og hurtige katamaraner, hvis du vil rundt på øerne, og det er billigt.

Når du er i Grækenland, er det næsten et must at tage en cykeltur rundt, da der er en lang tradition for cykling og mange smukke stier af forskellig sværhedsgrad. Der findes flere omkring Athen og Thessaloniki. Der er også alle former for klatring og vandreture, bl.a. i Thessalien og blandt de gigantiske klipper på øen Kalymnos, som har omkring 80 klatrestier.

Når vi taler om naturen, må vi ikke glemme havet. Der er masser af dykkerklubber på de forskellige øer, og du kan enten tage på en snorkeltur eller prøve at dykke, eller hvorfor ikke få et dykkercertifikat. Du må heller ikke gå glip af et besøg ved den fantastiske Plastiras-sø eller det gamle klosterkompleks Metéora.

Græsk mad er superlækker og kan findes over hele verden, men det er altid bedst at prøve den originale. Gå ikke glip af tzatsiki, gyros, souvlaki, fetaost, vinruller og masser af andre lækre ting. Grækenlands klima har givet landet de rette betingelser for både vin- og frugtavl med alt fra figner, appelsiner og ferskner til oliven. Når du rejser rundt på øen, er det nemt at stoppe ved lokale gårde eller boder undervejs.

Hvis du savner Danmark eller ønsker at møde folk i samme situation som dig, er MeetUp, XpatAthens og InterNations fremragende websteder til at møde ligesindede. Der findes også Facebook-grupper som ”Danskere i Grækenland” og ”Crete/Denmark”, hvor du kan spørge om råd om alt muligt.

Nogle steder i Grækenland

Grækenland har tusindvis af forskellige strande, og du kan bade fra april til november. Nogle af de bedste strande, der er et besøg værd, er Apella Beach på Karpathos, Sarakiniko på Milos, Navagio Beach på Zakynthos og Elafonissi på Kreta.

Et populært feriemål er paradiset Santorini, en øgruppe i Det Ægæiske Hav. Her kan du bade i varme kilder, svømme på hvide, røde og sorte strande og vandre rundt mellem lavasten og klippeformationer.

Byen Mykonos er en labyrint af gyder, hyggelige restauranter og barer. Der er noget for enhver smag, lige fra natklubber, der holder dig i gang til næste morgen, til små butikker, der sælger lokalt fremstillede produkter.

Grækenlands første hovedstad, Nafplio, ligger en time væk fra Athen. Byen er malerisk, og du kan besøge museer eller sidde på en hyggelig café. Hvis du er vild med klassisk musik, må du ikke gå glip af Nafplio Festival, når du bor og arbejder i Grækenland. Det er den sidste uge i juni og byder på musik af berømte musikere fra hele verden.

Overalt i Grækenland findes der gamle levn og historiske steder. Den ene er Apollontemplet i Delfi, som er på UNESCO’s verdensarvsliste. Ifølge legenden sad oraklet fra Delfi her, og stedet er blevet kaldt verdens centrum. Øen Delos er ubeboet, og her er der kun arkæologiske udgravninger. Det er et paradis for historieelskere. Hvis du er i Athen, må du ikke glemme at besøge Akropolis. Disse steder er blot nogle få af det, som Grækenland har at byde på historisk set.

Pilio-halvøen er det sted, hvor grækerne selv holder ferie. Halvøen ligger mellem Athen og Thessaloniki. Her kan du vandre og cykle i bjergene, stå på ski og svømme i stejle bugter, afhængigt af årstiden.

Athen

Athen er den mest populære by blandt danskerne med omkring 2000 danskere, der bor her. Den offentlige transport består af metro, sporvogne og busser. Metroen blev åbnet i 2000 og har i øjeblikket kun tre linjer, men der bliver hele tiden bygget nye linjer. Du kan købe forskellige passersedler, afhængigt af hvor centralt du opholder dig i Grækenland, og hvor meget du rejser. Taxaer er meget billige i Grækenland.

Når det kommer til natteliv, har Athen det hele, og det er intenst. Byen har masser af moderne, sjove og unikke barer og klubber. Nogle af de gode er Island, Briki og Sodade.

Et marked, som du ikke må gå glip af, er Varvakeios Agora i det centrale Athen, hvor alt er billigere. Den Røde Plads i forstaden Kaisariani har sit navn efter det blodbad, som de tyske nazister forårsagede i 1944, da de henrettede 200 partisaner her. Nu kan du spise frisk fisk og skaldyr til gode priser på tavernaerne her.

Om vinteren kan du stå på ski uden for Athen i Kalavryta på det nordlige Peloponnes eller i Arachova, som kun ligger få kilometer derfra.

En time uden for Athen ligger den smukke ø Hydra. Byen Hydra på øen er kendt for at være en af de smukkeste byer i det græske øhav. Al motorkørsel er forbudt her, og hvis du vil komme rundt, skal du leje et æsel eller en taxibåd.

Arbejde i Grækenland

Senaste jobben