Job i Island
Oppe i Nordatlanten, lige syd for polarcirklen, finder du det charmerende land Island. Med sine yndefulde vandfald, varme kilder, beundringsværdige nordlys og en enestående natur er det forståeligt, hvorfor mange mennesker vælger at bo og arbejde i Island.
Under finanskrisen i 2008 led Island meget under krisen, og mange blev arbejdsløse. Siden da er Island kommet sig hurtigere, end nogen kunne have forestillet sig, og situationen er nu den stik modsatte. I stedet har Island nu den laveste arbejdsløshedsprocent i Europa ifølge EU’s statistiske kontor, og der er masser af job.
Der bygges nye kontorer, boliger og hoteller, hvilket betyder, at der er efterspørgsel efter arbejdskraft. Mange virksomheder kæmper med at finde god og kvalificeret arbejdskraft.
Turismen er også steget, så hvis du skal arbejde i Island, er der også masser af job i denne kategori.
Mange danskere, der vælger at bo og arbejde i Island, arbejder i fiskeindustrien eller på en gård. Med en natur som Island er det en fantastisk mulighed for at droppe de stillesiddende kontorjobs.
Mange mennesker fra andre lande, ikke kun danskere, vælger at bo og arbejde i Island. Det anslås, at om ca. 10 år vil op til 9 % af Islands befolkning bestå af arbejdstagere fra udlandet.
Se alle ledige job i udlandet her
Flytning til Island
Som dansk statsborger har du ikke brug for arbejds- eller opholdstilladelse for at bo og arbejde i Island. Det skyldes, at Danmark er en del af den nordiske aftale. I henhold til den nordiske aftale kan du bo og arbejde i Island så længe du vil. Du skal dog registrere dig i landet, hvis du har til hensigt at blive længere end seks måneder.
Hvis du kun bor og arbejder i Island i 6 måneder eller mindre, behøver du dog ikke at registrere dig i landet.
I henhold til aftalen kan du kun være registreret i ét skandinavisk land ad gangen.
For at blive registreret i Island skal du besøge folkeregisteret eller din lokale myndighed i Island. Det er vigtigt, at du medbringer dit pas eller et andet ID-dokument til mødet.
Når du er registreret, får du et islandsk personnummer. Du vil have dette personnummer resten af dit liv, men du beholder naturligvis dit danske personnummer.
Det er også vigtigt, at du har et islandsk personnummer, hvis du ønsker at åbne en bankkonto i landet. Eller hvis du kommer til Island som arbejdssøgende og ønsker at registrere dig hos den islandske pendant til den offentlige arbejdsformidling.
Skatter
Noget, du måske vil vide, er, at hvis du kommer for at bo og arbejde midlertidigt i Island, anses du kun for at have begrænset skattepligt. Det betyder, at du ikke skal betale fuld skat af din arbejdsindkomst.
Så hvis du kun har boet og arbejdet i Island i kort tid, skal du sende en selvangivelse til de islandske skattemyndigheder, så de kan regne ud, hvor meget du får tilbage i skat.
At bo i Island
Det kan være lidt sværere at finde en bolig i Island, da der er stor konkurrence på boligmarkedet. Det er dog meget nemmere, hvis du vælger at købe en bolig.
Det er dog ikke umuligt at finde et sted at bo i Island – du skal bare være hurtig, når du finder noget, du kan lide.
Den mest almindelige måde er gennem reklamer på forskellige websteder. Når du har fundet en bolig, der passer dig, kan det være en god idé at kontakte udlejeren direkte for at tilkendegive din interesse.
Der er to websteder, som dagligt offentliggør aktuelle stillingsopslag. Disse to websteder er mbl.is og visir.is.
Det kan også være en god idé at holde øje med de lokale aviser, hvor du også kan finde ledige boliger i Island.
Som i de fleste andre lande kan du naturligvis bruge et boligformidlingsbureau. Du skal dog være opmærksom på, at der kan blive opkrævet et ekstra gebyr, hvis du gør dette.
Lejepriserne varierer og er dyrest i hovedstaden Reykjavik. Hvis du vil spare lidt på huslejen, er det en god mulighed at dele bolig med andre.
Sprog
Islandsk er det islandske folks modersmål og det eneste officielle sprog i landet.
På grund af Islands tætte forbindelser med Danmark er dansk også et obligatorisk fag i de islandske skoler. Engelsk er også et obligatorisk fag i skolerne, hvilket betyder, at de fleste mennesker i Island også har et meget godt kendskab til dette sprog.
Det siges, at islandsk er et homogent sprog, så i modsætning til mange andre sprog er der ikke mange dialektale forskelle på islandsk.
Selv hvis du kommer langt med dine engelskkundskaber, når du tager til Island for at bo og arbejde, kan det være nyttigt at lære nogle grundlæggende islandske sprog. Om ikke andet vil det blive værdsat af de lokale.
Sundhedsvæsen
Når du bor og arbejder i Island og dermed er registreret i Island, har du ret til sundheds- og tandpleje på samme måde som andre indbyggere. For at få adgang til offentlig sundhedspleje og dermed også betale et lavere gebyr i lighed med den danske højprissygeforsikring skal du først registrere din bopæl eller lögheimili i Island. Så skal du også ansøge om at blive registreret i det islandske sygesikringssystem tryggingaskrá.
Når dette er gjort, er du dækket af sygesikringen med tilbagevirkende kraft fra den dag, du registrerede din bopæl i Island. Hvis du kommer ud for en ulykke eller har brug for lægehjælp, inden din islandske sygesikring træder i kraft, kan du fremvise dit blå sygesikringskort (EU-kort) sammen med dit identitetskort.
EU-kortet giver europæiske borgere ret til sundhedsydelser i et andet EØS-land eller Schweiz. Du kan bestille dit EU-kort her. Sørg for at være ude i god tid, så du kan få dit EU-kort, inden du forlader Danmark for at tage til dit nye eventyr i Island.
Find
At Island kaldes ”Eventyrøen” skyldes ikke kun eventyr og legender. Det er på grund af Islands eventyrlige natur og omgivelser. Med vandfald, varme kilder, gletsjere, vulkaner og ikke at forglemme det enestående dyre- og fugleliv.
Selv om Island er en forholdsvis lille ø, vil du opdage, at der er masser af ting at se og besøge.
Når man bor og arbejder i Island, er det næsten en uskreven regel at besøge og bade i den blå lagune. Svøm rundt i den 37 grader varme kilde med fantastiske omgivelser. Grav mudder op fra bunden og påfør din egen ansigtsmaske. Forkæl dig selv med en af de mange behandlinger, der tilbydes, og nyd et måltid på den berømte restaurant Lava.
Oplev magiske naturfænomener. Fordi Island er så tyndt befolket, kan du nemt komme ud af byens lys for at opleve nordlyset i den rene, klare luft. Da forureningen er lav og befolkningstallet lavt, kan du forstå, hvorfor nordlyset i Island er et af de mest magiske.
Du kan se nordlyset næsten hele året rundt. Men om sommeren er det svært, fordi det er lyst hele dagen.
Gejsere
Et andet fænomen, som du ikke må gå glip af, når du bor og arbejder i Island, er gejsere. En kilde, der regelmæssigt kaster et springvand af varmt vand op. Besøg en af de mest berømte gejsere, Geysir, og se, hvordan den kaster kogende varmt vand lige op i himlen i en storslået højde.
Den mest aktive er dog Strokkur. Her kan du opleve fænomenet næsten hvert 5 minut.
Tag til Jökulsárlón på den sydøstlige side af Island. Jökulsárlón er en gletsjersø. Her kan du opleve isbjerge, både flydende og isbjerge, der er drevet i land. Isbjergene kommer fra Vatnajökull-gletcheren, som ligger lige ved siden af. Blandt disse magiske isbjerge er der masser af sæler. Kom ansigt til ansigt med disse dyr, der er sødere end sukker, ved at tage på en guidet bådtur på søen.
Dyreliv
Vi ved allerede, at Islands dyreliv mildest talt er fascinerende. En stor favorit er ingen anden end lunden. Med sit pingvinlignende udseende og røde næb skiller den sig en smule ud. Man kan finde lunderne overalt på Island, men især på øerne omkring Island.
Et tip er at tage til Lundey Island i ynglesæsonen (april-august), hvor du er garanteret at se disse unikke dyr.
Et andet sted, hvor måneskovfuglen kan lide at opholde sig, er Dyrhólaey. Hvis du tager hertil, kan du slå to fluer med ét smæk og besøge den sorte strand.
Når du skal bo og arbejde i Island, er det næsten et must at ride på en islandsk hest. Den islandske hest er en lille, men stærk hest, og den har ingen problemer med at bære en fuldvoksen mand. Da den islandske hest også er en meget blid hest, behøver du ikke at være en erfaren rytter for at nyde en ridetur på hesteryg.
I modsætning til andre heste har den islandske hest en ekstra gangart, der kaldes tölt. Tag til den berømte Eldhestars-stald, og tag på en 45-minutters ridetur gennem det majestætiske landskab.
Senaste jobben
-
Vil du bo og arbejde i solrige Barcelona? ★ Fuld tid★
Bliv en del af vores team af passionerede, kundeorienterede personer, der har opnået gode resultater med at reaktivere og fastholde ...
Ansök till det här jobbet