Job i Luxembourg
På trods af det lille areal på ca. 2.500 km2 vælger mange mennesker at bo og arbejde i Luxembourg. Luxembourg siges at være et af de mest velstående lande i verden, og levestandarden her er meget høj. Hvert år ligger det lille land i toppen af BNP- målingerne.
Skatterne er lave, lønningerne er høje, og EU-borgere er mere end velkomne til at komme ind på arbejdsmarkedet.
På grund af den blomstrende økonomi og den centrale placering i Europa har de fleste internationale virksomheder valgt at placere deres kontorer her. Det er igen positivt for os danskere, der ønsker at bo og arbejde i Luxembourg, da det bidrager til flere muligheder for internationale job.
Mange job i Luxembourg kræver, at man skal kunne landets sprog for at få et job. Det er hovedsageligt luxembourgsk, men også fransk og tysk. Men hvis du taler godt engelsk, vil du stadig komme langt på det internationale marked.
Landets stærke økonomiske og arbejdsmarkedsmæssige forhold har ført til, at nye mennesker hvert år flytter til Luxembourg for at arbejde. Folk fra hele verden.
Da lønningerne er høje, er det forståeligt nok, at leveomkostningerne også er blevet påvirket tilsvarende. Derfor vælger mange mennesker at bo i et af nabolandene Frankrig, Belgien eller Tyskland, men at arbejde i Luxembourg. I dette tilfælde er lønnen baseret på det land, du arbejder i, men leveomkostningerne er baseret på det land, du bor i.
Se alt ledigt arbejde i udlandet her
Flytning til Luxembourg
Når du har besluttet dig for at bo og arbejde i Luxembourg, har du som dansker en fordel. Da både Luxembourg og Danmark er medlemmer af EU, behøver du ikke at søge om visum eller opholdstilladelse i landet.
Som EU-borger har du ret til at blive i landet, så længe du vil. Hvis du vælger at bo og arbejde i Luxembourg i mere end 3 måneder, skal du dog lade dig registrere i landet.
Hvis du er arbejdssøgende, skal du registrere dig som arbejdssøgende i den kommune, hvor du bor, i en såkaldt ”Administration communale”
Hvis du har et job, skal du registrere dig på det lokale rådhus for at få et personnummer og betale skat.
I Luxembourg er skattesystemet progressivt, hvilket betyder, at skattesatsen stiger i takt med indkomstens størrelse. Indkomstskatten i Luxembourg er stadig en af de laveste i Europa.
At bo i Luxembourg
Når du skal finde en bolig i Luxembourg, er det godt at vide, at de fleste lejligheder er ejerlejligheder, hvilket betyder, at du selv ejer lejligheden. Du kan naturligvis stadig finde lejligheder, der kan fremlejes.
Der findes ikke de samme typer internetsider som i Danmark for boligformidlinger, men oftest går man gennem et bureau. Bureauet hjælper dig med at finde din fremtidige bolig, men til gengæld opkræver de et såkaldt formidlingsgebyr. Dette er et beløb, der går direkte til dem for at hjælpe dig med at finde din bolig i Luxembourg.
Lejepriserne for lejligheder i landet er ret høje sammenlignet med andre europæiske lande. Lønningerne er dog meget højere her, så det udligner sig normalt i det lange løb.
Da det er almindeligt at eje lejligheden selv, bliver de ofte hurtigt opkøbt. Men mange vælger derefter at fremleje lejligheden.
Hvis du ønsker at fremleje, kan det være en god idé ikke at være for krævende med hensyn til, hvor lejligheden ligger. På den måde har du større chance for at finde en bolig hurtigt.
Men hvis du har krav, f.eks. at det skal være tæt på dit arbejde osv., kan det tage lidt længere tid at finde en bolig i Luxembourg.
Når du underskriver en kontrakt, skal du kunne fremvise et gyldigt identifikationsdokument som f.eks. dit pas eller id-kort. Nogle kan også bede om et arbejdscertifikat. Du kan bede din arbejdsgiver om at få dette.
Det er også almindeligt at betale et depositum, når du flytter ind, som du får tilbage, når du skal flytte ud.
Sundhedsvæsen
Hvis du har brug for lægehjælp, mens du bor og arbejder i Luxembourg, kan du som EU-borger bruge dit EU-kort. Det giver dig ret til de samme sundhedsydelser som folk, der bor i landet.
Men hvis du skal bo og arbejde i Luxembourg i mere end 3 måneder, skal du i stedet registrere dig til lægebehandling i landet. Det sker ofte, når du starter dit nye job i Luxembourg. I dette tilfælde fratrækkes 85 % af udgifterne til lægebehandling af staten. Normalt betaler du selv alle udgifter til besøget og sender derefter regningerne til CNS (National Health Service), som så refunderer det meste af beløbet til dig.
I Luxembourg findes der en pendant til det danske sundhedscenter. Men hvis sagen ikke er akut, er det private klinikker, der er det første sted at henvende sig.
Sundhedssystemet i Luxembourg fungerer rigtig godt. Der kan dog nogle gange være køer for at få en specialist, da der er mangel på disse typer job.
Sprog
Sproget i Luxembourg er meget fascinerende. Der tales tre forskellige officielle sprog på et område på mindre end 3000 km2. De tre officielle sprog er tysk, fransk og en blanding af begge sprog kaldet luxembourgsk. Luxembourgske kan betragtes som en tysk dialekt, men med lånte ord fra fransk.
Når du kommer til at bo og arbejde i Luxembourg, vil du opdage, at alle tre sprog er meget udbredte. I grundskolen er luxembourgsk undervisningssprog og fransk et obligatorisk fag. Aviser er for det meste skrevet på tysk, mens love offentliggøres på fransk. Vejskilte er derimod næsten udelukkende på luxembourgsk.
Når du kontakter en myndighed, bør det dog være ligegyldigt, hvilket af de tre sprog du vælger at kontakte den på. Myndighederne bør kunne svare på alle tre sprog.
Da næsten halvdelen af de mennesker, der bor og arbejder i Luxembourg, er internationale, tales engelsk også i vid udstrækning i landet. Mange arbejdsgivere forventer dog, at du kan gøre dig forståelig på mindst et af landets officielle sprog.
Så som du kan se, er det en god mulighed for at lære ikke bare et nyt sprog, men tre nye sprog, hvis du vælger at bo og arbejde i Luxembourg.
Find
Selv om Luxembourg er et af de mindste lande i verden og mere ligner en storby end et land, er der masser at se og lave. Fra dejlige naturområder og eventyrlig arkitektur til underjordiske tunneller og et natteliv, der varer til langt ud på de tidlige morgentimer.
Den gamle bydel er et must at besøge, når man bor og arbejder i Luxembourg. Denne smukke indre by er på UNESCO’S verdensarvsliste, og når du først har været der, vil du forstå hvorfor. Her kan du beundre veludformet arkitektur og nyde velsmagende mad på flere Michelin-restauranter. Tag til den gamle katedral og beundr dens skønhed. Eller hvorfor ikke besøge en af de hyggelige pladser Place Guillaume II og Place d’Armes.
Hvis du er på udkig efter landets bedste natteliv, skal du tage til Grund, som er den ældste del af den gamle bydel.
Hvis du ikke er bange for trange rum, skal du gå til Bock Casements. Dette er resterne af den gamle fæstning fra 963. Her kan du gå ned i underjordiske rum og udforske kilometervis af underjordiske tunneller. Du kan vælge at gøre det med en guide eller gøre det på egen hånd. Hvis du vælger sidstnævnte mulighed, anbefaler vi, at du tager et kort med dig for at være på den sikre side.
Gå ikke glip af byen Vianden, når du bor og arbejder i Luxembourg. Vianden ligger i den nordøstlige del af Luxembourg midt i dalen Our. Med sit slot og sin fortryllende beliggenhed minder denne by om et eventyr. I Vianden er der masser af caféer og restauranter, men også museer. Legetøjsmuseet ”Musée de la Poupée at de Jouet” ligger her, og det maleriske kunstmuseum ”Musée d’Art rustique” ligger her.
Slottet dominerer
Mellem floderne Wark og Süre ligger den lille landsby Bourscheid. Det mest iøjnefaldende træk ved landsbyen er det forbløffende slot, som ligger på et plateau. Slottet Bourscheid er fortryllende smukt og har en højde på 137 meter. Slottet blev bygget allerede i det 10. århundrede og er blevet kærligt bevaret gennem århundrederne.
Et tip er at blive, indtil mørket falder på, så du kan opleve det oplyste eventyrslot møde den sorte nattehimmel.
Landsbyen byder også på fantastiske udendørs aktiviteter og vandrestier, som man ikke må gå glip af.
Hvis du ikke kan få nok af imaginære slotte, kan du tage til Guttland-regionen i Luxembourg. Det er her, du finder den 24 kilometer lange strækning, der er kendt som de syv slottes dal. Træd tilbage i historien, og oplev middelalderstemningen, mens du bevæger dig fra det ene slot til det andet. For som navnet antyder, er der ikke mindre end syv velbevarede slotte, der pryder denne fantastiske strækning.
Hæren
Da Luxembourg ikke har et særligt stort indbyggertal, er indbyggere fra andre EU-lande velkomne til at melde sig til den luxembourgske hær. Du skal dog have boet i Luxembourg i mindst 3 år og må ikke være ældre end 24 år. Hvis dette gælder dig, kan du gå ind i de luxembourgske væbnede styrker. Det er værd at nævne, at Luxembourg er medlem af NATO, så tjeneste i udlandet kan være muligt.