Job i udlandet for social- og sundhedsassistent

Job i udlandet for social- og sundhedsassistent

Drømmer du som mange andre om at pakke din taske og tage til udlandet for at bo og arbejde i udlandet og samtidig få gavn af din uddannelse som social- og sundhedsassistent? Så er det noget for dig at arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet.

Mange mennesker tror, at hvis de flytter til et andet land, er et arbejde i et dansk callcenter den rigtige løsning. Men sådan behøver det ikke at være. Det er mere almindeligt at arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet, end du måske først tror.

Ligesom i Danmark er der også i udlandet et stort behov for social- og sundhedsassistenter, og danske social- og sundhedsassistenter bliver mere og mere attraktive på det udenlandske arbejdsmarked.

Det er almindeligt kendt, at danskerne har gode kompetencer med hensyn til uddannelse, men også med hensyn til arbejdsmoral, for ikke at nævne sprogkundskaber. De fleste danskere taler flydende engelsk og har et grundlæggende kendskab til et tredje sprog.

Et land, hvor danske social- og sundhedsassistent er særligt efterspurgte, er Norge. Her kan du arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet og samtidig være tæt på dit hjem. Mange vælger at arbejde som social- og sundhedsassistent i Norge på grund af den store efterspørgsel, men også på grund af den højere løn og de bedre arbejdsvilkår. Du kan læse mere om at arbejde som social- og sundhedsassistent i Norge her.

Men det er naturligvis ikke kun Norge, der har brug for dine færdigheder som social- og sundhedsassistent. Mange lande foretrækker at ansætte udenlandsk arbejdskraft, da der nogle gange kan være mangel på uddannelse blandt den lokale befolkning. I Danmark har vi det privilegium at få tilbudt en velfunderet uddannelse, som andre lande ikke er så heldige at få.

 

Arbejde som Social- og sundhedsassistent i udlandet

Fælles for arbejdet som plejeassistent i udlandet, eller som plejeassistent generelt, er, at du har til opgave at tage dig af mennesker, der har brug for forskellige former for støtte. Mennesker, der har brug for støtte og hjælp til pleje, omsorg eller tjenesteydelser. Dit arbejde er at være en hjælpende hånd og give patienten, men også de pårørende, tryghed.

De mere specifikke opgaver, der følger med arbejdet som social- og sundhedsassistent i udlandet, varierer alt efter, om du arbejder inden for hjemmepleje, sundhedsvæsen, ambulance, ældrepleje eller LSS. Men eksempler på opgaver kan være at gøre operations- eller undersøgelsesrum klar til patienterne, at videregive observationer til social- og sundhedsassistenter og læger eller noget så simpelt som at hjælpe patienterne med at rede sengen, vaske tøj og skifte tøj. Det kan også være hjemmeplejeopgaver, hvor du tager hjem til personen og hjælper med dagligdags gøremål som at købe ind til mad, hjælpe med medicinering eller få personen ud på en forfriskende gåtur.

Der er også ofte administrativt arbejde i form af dokumentation og opdatering af plejeplaner osv.

De opgaver, du har, når du arbejder som social- og sundhedsassistent i udlandet, varierer afhængigt af specialiseringen, men naturligvis også af det land, du vælger at bo i.

I mange lande er synet på patienterne mere humanistisk end i Danmark. I bl.a. England kalder man dem f.eks. gæster i stedet for patienter. Det ses også, at hver enkelt person er et individ og bør behandles med værdighed og ikke blot som ”en i mængden”. I mange lande prioriterer man den tid, der bruges på hver enkelt patient, frem for antallet af patienter på kortest mulig tid. Folk skal simpelthen have tid til at gøre deres arbejde som en hjælpende hånd og en støttepille fuldt ud.

 

Forberedelse på at arbejde som Social- og sundhedsassistent i udlandet

Når du skal arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet, kigger arbejdsgiverne normalt på din tidligere grunduddannelse for at finde ud af, hvilken form for licens eller certificering den svarer til i det land, du flytter til. I nogle lande, f.eks. i Tyskland, kræver det et højere uddannelsesniveau at arbejde som social- og sundhedsassistent, end vi har i Danmark. Mange arbejdsgivere tilbyder dog den nødvendige uddannelse og certificering, når du er på plads. Men det varierer naturligvis fra arbejdsgiver til arbejdsgiver og fra land til land. Så find ud af, hvad der gælder i netop dit fremtidige arbejde.

Noget andet, der varierer, er visa og arbejdstilladelser. Hvis du vælger at flytte for at arbejde som social- og sundhedsassistent til udlandet, men inden for EU, behøver du ikke at ansøge om visum eller arbejdstilladelse. Alle lande, der er medlem af EU, har en aftale om, at du som EU-borger kan opholde dig frit i landet uden at skulle søge om en særlig opholdstilladelse.

Men hvis du skal arbejde som hjælpesygeplejerske i et EU-land i mere end 3 måneder, skal du registrere dig i det pågældende land. Det er normalt en enkel proces, og det eneste, du skal bruge, er et gyldigt ID-dokument, f.eks. dit pas, og nogle gange et ansættelsesbevis fra din arbejdsgiver. Du skal også underrette socialsikrings- og skattemyndighederne i Danmark om, at du nu er i udlandet. Du kan give skattemyndighederne besked om din flytning for at undgå at betale skat i Danmark og i dit nye arbejdsland på samme tid. Selv hvis du bliver udvist af Danmark, bevarer du altid dit danske statsborgerskab og kan nemt genregistrere dig i Danmark.

Arbejde i udlandet for social- og sundhedsassistent

Sprog

Hvis du skal arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet, er sproget noget, som mange tror kan lægge hindringer i vejen for dig. Men da vi danskere har gode engelskkundskaber, kan du komme langt på dette område. Du kan f.eks. arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet i et engelsktalende land som f.eks. Storbritannien, USA eller hvorfor ikke Australien.

Andre lande, der ikke har engelsk som modersmål, lægger også vægt på en engelsktalende arbejdsstyrke.

Om ikke andet kan du vælge at tage et sprogkursus i det land, du flytter til, for at arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet og dermed lære de grundlæggende sprogkundskaber. Det vil gøre dig ekstra attraktiv på arbejdsmarkedet, men det vil også gavne dig på det personlige plan.

At arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet er en fantastisk mulighed for at få international erfaring, opleve verden uden for Danmark grænser, lære nye sprog og ikke mindst værdifuld arbejdserfaring.

Se alle ledige arbejde her!

 

Indkvartering

For at kunne arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet skal du naturligvis have en bolig. Vi anbefaler altid, at du leder efter en bolig på stedet. Det kan være en fordel for dig at have en midlertidig indkvartering på f.eks. et vandrehjem eller et hotel. Så kan du tage til fremvisning og lede efter dit fremtidige hjem uden stress. Selv om de fleste mennesker er seriøse med hensyn til at udleje lejligheder, er det en dårlig idé at tage chancer. Med andre ord skal du sikre dig, at du selv har set ejendommen, før du underskriver en kontrakt eller giver udlejeren penge.

Mange udlejere af boliger kræver, at du betaler et depositum. Du får dit depositum tilbage, når du flytter ud, så længe du efterlader ejendommen i god stand. Et depositum er normalt 2-3 måneders husleje.

Omkostningerne ved at bo i udlandet varierer alt efter land, by og beliggenhed. Generelt er huslejen højere i større byer og jo tættere på centrum du bor. I nogle lande og byer er huslejerne på samme niveau som i Danmark, mens de i andre lande og byer kan være halvt så billige.

Det er en god idé at beslutte, hvilken type indkvartering du er interesseret i, før du begynder at lede. Er det en lejlighed, et atelier eller måske et sommerhus? Nogle typer af indkvartering er mere almindelige end andre i forskellige dele af verden.

 

At tænke over

Når du har besluttet dig for at flytte og arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet, er det en god idé at være ordentligt forberedt med de ting, der kan arrangeres hjemme, inden flytningen finder sted.

Afhængigt af hvor i verden du flytter hen for at arbejde som social- og sundhedsassistent, er det en god idé at undersøge, om du har brug for et visum eller et andet certifikat, så du kan få det i god tid inden flytningen. Som nævnt ovenfor gælder dette kun, hvis du flytter til et land, der ikke er en del af EU. Hvis landet er en del af EU, behøver du hverken visum eller opholdstilladelse.

Kontroller også, at alle dokumenter er gyldige og vil være gyldige i lang tid fremover. F.eks. dit pas, EU-kort og kørekort. I nogle lande vil de have, at du skal opdatere dit kørekort, så det også er gyldigt i deres land. Tjek, hvad der gælder der, hvor du flytter.

Et godt tip, når du flytter for at arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet, er at have kopier af alle vigtige dokumenter. Så sørg for at få styr på det, inden du flytter.

Husk også at registrere din flytning, hvis du allerede ved, at du skal være væk i mere end 3 måneder. Hvis du flytter inden for et af de nordiske lande, skal du foretage to anmeldelser, en i Danmark og en i det nye land.

Personligt nummer

Hvis du skal arbejde som social- og sundhedsassistent i et EU-land i mere end 3 måneder, får du normalt et personnummer, som er gyldigt i det land, hvor du er registreret. Denne type personnummer påvirker ikke på nogen måde dit danske personnummer, og du beholder naturligvis også dette.

Når du arbejder som social- og sundhedsassistent i udlandet, skal du normalt også tegne en sygeforsikring og åbne en bankkonto i det nye land. Denne proces varierer alt efter, hvilket land du vælger at bosætte dig i. I de fleste tilfælde skal du dog kun fremvise dit nye personnummer og et arbejdscertifikat for at ansøge om dette. Mange arbejdsgivere vil hjælpe dig med processen og nogle gange endda betale for sygesikringen eller få den automatisk trukket fra din løn.

Du kan også bruge dit EU-kort, det europæiske sygesikringskort, når du er i EU. Du behøver kun at vise dit EU-kort, når du går til lægen, og du har ret til gratis lægehjælp. Sørg for at bestille dit EU-kort, inden du rejser. Du kan nemt bestille dit kort her. 

Hvis du derimod skal arbejde som social- og sundhedsassistent i et land uden for EU, skal du ansøge om et visum eller en arbejdstilladelse. Alt efter hvilket land du vælger, er der forskellige visa at ansøge om. Du kan altid kontakte den danske ambassade i det land, du ønsker at flytte til, for at få at vide, hvilken tilladelse du skal have for at flytte og arbejde i det pågældende land.

 

Kompetence

Mange lande ønsker en form for udveksling i form af, at du kan bidrage med en bestemt færdighed, som de lokale i landet ikke kan i samme omfang. Der findes også forskellige visa for dig som ung, hvor du kan opholde dig i landet i en vis periode uden at have brug for en færdig jobkontrakt og dermed søge arbejde lokalt. Find ud af, hvad der gælder i dit nye land, eller læs vores artikler om det land, du er interesseret i, her.

 

Fælles indkvartering

Mange mennesker, der flytter for at arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet, foretrækker at dele bolig med andre mennesker. I stedet for at have deres egen lejlighed vælger mange at leje et værelse i et kollektiv. Denne type indkvartering er mere almindelig i udlandet end herhjemme i Danmark. Ved at dele bolig med en eller flere andre personer kan du holde leveomkostningerne nede, samtidig med at du får nye venner for livet.

Husk, at regninger som el, vand og gas i mange tilfælde ikke er inkluderet. I mange lande er det derfor mere almindeligt med koldt leje end varmt leje. Find derfor altid ud af, hvad der gælder for din fremtidige bolig, før du underskriver en kontrakt, så det endelige beløb ikke overstiger dit budget.

I de fleste lande er internettet en guldgrube, når det gælder om at finde en bolig. Der findes mange gode websteder, hvor du kan indtaste dine præferencer såsom maksimal husleje, område, om du ønsker møbleret eller umøbleret osv. Du kan også gå gennem en ejendomsmægler, som vil hjælpe dig med at finde det, du søger. Bemærk dog, at ejendomsmæglere ofte opkræver et ekstra gebyr.

Mange arbejdsgivere hjælper deres ansatte med at finde en bolig. Så når du skal arbejde som social- og sundhedsassistent i udlandet, er det en god idé først at finde ud af, hvilke regler der gælder for netop dit arbejde. Det kan være alt fra at give tips og råd til at indkvartering er en del af din aftale. Alternativt kan de betale en del af huslejen. Så spørg din nye arbejdsgiver om, hvad der gælder for dig.

 

Fragt og kultur

Hvis du flytter for at arbejde som social- og sundhedsassistent og vil have mere med, end du kan få plads til i et fly, skal du sørge for at undersøge flyttefirmaer og eventuelle opgaver, der kan være gældende. Hvis du flytter inden for EU, skal du ikke betale told for flyttegods.

En anden ting, som vi virkelig anbefaler, er at læse om din nye arbejdsplads og dens kultur. I mange dele af verden er både arbejdskulturen og hverdagskulturen anderledes end den danske kultur. Læs og lær om deres skikke, så bliver det lettere at tage den nye kultur til sig, og du undgår kultursammenstød.

Når man flytter til udlandet for at arbejde som social- og sundhedsassistent, er det nemt at blive tiltrukket af andre danskere, der bor i landet. Det er der absolut ikke noget galt med, men et tip er også at forsøge at skabe kontakter med lokale. Det vil ikke kun styrke dine sprogfærdigheder, men også få dig til at vokse mere som person. Det er en fantastisk mulighed for at udveksle viden og kultur og samtidig få venner for livet.

Job i udlandet for social- og sundhedsassistent