Job på Malta

Job på Malta

Malta tiltrækker mange og har meget at byde på trods af sin lille størrelse, som er ca. en fjerdedel af Ølands størrelse. Mange mennesker ønsker at bo og arbejde på Malta, og danskerne er det største mindretal på øen. Flere internationale virksomheder tilbyder arbejde her, især inden for den europæiske iGaming-industri.  

Malta tiltrækker forskellige typer mennesker, der har én ting til fælles: et ønske om at prøve en ny slags liv. Det kan betyde arbejde og fest for unge mennesker og for andre, der er mere veluddannede og karrieremindede, en ny mulighed for udvikling.

Mange virksomheder på Malta er rettet mod et dansk marked, men har ansatte fra hele verden. Det er derfor vigtigt, at dit CV og dit følgebrev er på engelsk, når du søger et arbejde. Det er også en del af det fantastiske ved Malta, at arbejde og møde så mange forskellige mennesker fra forskellige dele af verden.

For at arbejde på Malta skal du have et socialsikringsnummer.  Det kan nemt fås på Social Security Office’s websted, når du er flyttet dertil. På Malta har du ret til 24 dages betalt ferie for et almindeligt fuldtidsarbejde, og der er også 14 helligdage.

De største arbejdsgivere for danskere på Malta er iGaming-industrien. De ønsker ofte og helst at ansætte kundeservicemedarbejdere. Derudover søger de også uddannet personale inden for bl.a. oversættelse, marketing, content marketing, regnskab og IT. Virksomhederne har normalt en prøvetid, der højst varer seks måneder.

Lønningerne er ikke så høje som i Danmark, men leveomkostningerne er lavere. Job i callcentre giver langt højere lønninger end almindelige maltesiske job. Arbejdet i hotel- og restaurationsbranchen er ikke godt betalt. Lønnen udbetales hver fjerde uge. Indkomstskatten varierer alt efter, hvad du tjener, men ligger på mellem 0 % og 35 %, og der kommer yderligere ca. 10 % i socialsikringsbidrag.

Se alle ledige job i udlandet her

 

Ophold og arbejde på Malta

For at kunne bo og arbejde på Malta skal du naturligvis have en bolig. Det absolut bedste tip, når det gælder bolig, er at kigge efter lejligheder på stedet og aldrig betale penge på forhånd uden at have set lejligheden personligt og mødt udlejeren eller ejendomsmægleren. Den mest almindelige praksis er at underskrive en kontrakt for 6 måneder ad gangen. Ofte betaler du et månedligt depositum for huslejen og et mæglingsgebyr på 50 %, hvis du bruger en ejendomsmægler. Der er mange mæglerfirmaer, og som sagt koster det penge, men det går som regel hurtigere på den måde. Hvis du ikke ønsker eller ikke har råd til en ejendomsmægler, er der andre måder at finde en bolig på. Der findes flere boligportaler og Facebook-grupper, f.eks. Maltadanskar, som annoncerer både lejligheder og værelser.

De dyreste steder at bo er Sliema, St Julians, Gzira og Valletta. Her koster en lejlighed med et soveværelse mellem 500-800 euro i kold leje. Malteserne tæller antallet af soveværelser, og der tilføjes stuer. Billigere er det f.eks. i den nordlige del af øen: Mellieha, Qawra og Bugibba. De fleste lejligheder er møblerede, og du kan ofte få adgang til dem meget hurtigt, når du har underskrevet kontrakten. Mange lejligheder på Malta har enten en balkon eller en terrasse, som kan bruges næsten hele året rundt. Det er vigtigt at huske, at lejlighederne ofte ikke har samme standard som i Danmark.

 

Maltesisk ID til arbejde på Malta

Når man bor og arbejder på Malta, behøver jobsøgende fra andre EU-lande hverken arbejdstilladelse eller visum. Men hvis du vil opholde dig i landet i mere end tre måneder, skal du anskaffe dig et e-Residence Card, det maltesiske id-kort. Før du kan ansøge om dette, skal din arbejdsgiver registrere dig i JobsPlus, og du kan tale med HR på din arbejdsplads om denne proces, så vil de hjælpe dig.  

Hvis du ved, hvad der kræves, er det ikke svært at få et maltesisk ID-kort. Du skal tage til hovedstaden Valletta og henvende dig til Department of Citizenship and Expatriate Affairs, som ligger i Evans-bygningen på St Elmo’s Square. Hvis du ansøger som ”ansat”, skal du få de formularer, der er linket til nedenfor, udskrevet og udfyldt. Du skal også medbringe dit pas, din ansættelseskontrakt, dit registreringsbevis fra JobsPlus og kopier af disse.

  • Valgformular
  • Formular ID 1A
  • Formular A

Arbejde på Malta

Noget, der er vigtigt, hvis du skal bo og arbejde på Malta, er en bankkonto. Det er en langsom proces at åbne en bankkonto. For at åbne en konto i en maltesisk bank skal du have et eResidence Card. Du kan også have brug for et adressebevis eller en ansættelseskontrakt. De fleste banker kræver nu et referencebrev fra din tidligere bank. Det er ikke noget, du selv skal medbringe, men banken vil bede om det fra din bank i Danmark. Et tip er at gå til din foretrukne bank og spørge, hvad der skal til for at åbne en bankkonto hos dem. Der er også enklere muligheder som Ferratum, som er en international internetbank.

 

Mobil

GO Mobile, Vodafone og Melita er de største mobilnetværk på Malta. Det er nemt at få et forudbetalt kort, når du bor og arbejder på Malta, da der er telefonbutikker overalt. For at få et abonnement skal du have et maltesisk ID, og abonnementsperioden er ofte to år.

 

Forsikring og sundhedspleje

Sundhedsstandarden på Malta er høj, og ligesom i Danmark er den grundlæggende sundhedspleje dækket af staten. Du kan også tegne en privat sygeforsikring, og ofte kan du, afhængigt af din arbejdsgiver, få den gennem din virksomhed.

Når du har besluttet dig for at bo og arbejde på Malta, er det vigtigt at ansøge om et EU-kort hos Social sikring. Det er for at kunne få gratis lægehjælp på Malta, før du melder dig ind. Hvis du afmelder dig fra det danske registerkontor, skal du i stedet få et maltesisk registerkontor. Du skal være tilmeldt socialsikringen for at kunne få et maltesisk sygesikringskort.

Arbejde på Malta

Generelle fakta

Malta består af syv øer, hvoraf kun de tre største er beboede: Malta, Gozo og Comino. Malta har to officielle sprog: maltesisk og engelsk. Stort set alle på øen taler engelsk, og du vil kunne klare dig fint, hvis du vælger at bo og arbejde på Malta. Alle offentlige formularer, vejskilte og menuer er enten på engelsk eller tosprogede. Maltesisk er et sprog, som det er meget svært for udlændinge at lære flydende. Det er påvirket af arabisk, italiensk og fransk. Malta er et af de tættest befolkede lande i Europa med over 1200 indbyggere pr. kvadratkilometer.

Den offentlige transport i form af busser er veludviklet, men der findes ingen jernbane. Transport med både taxa og bus er billig, og der findes billige taxaapps som Taxify, som det er værd at downloade. Hvis du har et maltesisk ID-kort, får du rabat på bussen. Busrejser tager dog lang tid sammenlignet med en bilrejse, og der er meget biltrafik på Malta, hvilket igen bidrager til forsinkelser i busforbindelserne. Hvis du overvejer at tage din bil med til Malta, er det vigtigt at vide, at hvis du er registreret på Malta, skal du registrere din bil inden for syv dage for at undgå bøder.

Øerne har altid været attraktive på grund af deres strategiske beliggenhed i Middelhavet og har tilhørt mange forskellige lande og grupper, hvilket afspejles i deres kultur, arkitektur og sprog. Med Paris-traktaten i 1814 blev Malta en britisk kronkoloni. Forholdet mellem Malta og Storbritannien havde forskellige faser, og Malta opnåede fuld uafhængighed i 1964, men Malta indgik en forsvarsalliance med Storbritannien og forblev en del af det britiske Commonwealth. Efter et nyt magtskifte blev forsvarsaftalen opsagt, og i 1974 erklærede Malta sig selv for en selvstændig republik. En rest af dette er, at Malta har venstresvingende trafik. I 2004 blev Malta medlem af Den Europæiske Union.

 

Friluftsliv og fest

Mange af de store virksomheder har deres kontorer i centrum af Malta, i St. Julians, Sliema, Gzira eller Ta’ Xbiex. Alle disse byer er vokset sammen og ligger meget tæt på hinanden. Et godt sted at tage en drink efter arbejde, når du bor og arbejder på Malta, er havnen i Sliema. Hvor barerne med Happy Hour er placeret. Der findes også adskillige barer og restauranter med dejlige terrasser i St. Julians og i Baluta Bay.

Partyscenen er i Paceville, og nogle af de mest populære steder er Bacco, Hugo’s Terrace og Nordic Bar, hvor danskerne fester hele natten.

Lidt længere væk fra de mere dansk-orienterede feriesteder ligger Cafe del Mar, en strandklub i Bugibba, som er vært for forskellige fantastiske arrangementer fra april til midten af oktober. Malta er også vært for adskillige festivaler og andre arrangementer, herunder AMP Lost & Found Festival.

 

Aktiviteter i weekenden

På trods af sin størrelse har Malta meget at tilbyde dem, der vælger at bo og arbejde på Malta. På Malta får man den eftertragtede middelhavsstemning, og med den og varmen bliver folk mere spontane og ivrige efter eventyr.

Naturen på Malta er unik, fantastisk og frodig på samme tid. Det er meget billigt at leje en bil, og nogle selskaber vil endda aflevere og afhente bilen uden for dit hjem uden ekstra omkostninger. Du kan se meget i bil på en dag eller en weekend. Værd at se er den store sandstrand Golden Bay og den mere intime Ghajn Tuffieha lige ved siden af, det store marked i Marsaxlok, Blue Grotto, Ghar Lapsi eller Dingli Cliffs, for blot at nævne et par fantastiske steder.

Du kan også forlade hovedøen og tilbringe en weekend på den nordligste ø Gozo, hvor der er gode vandrestier, strande og snorklingsteder. Eller hvorfor ikke campere eller tage på en dagstur til Comino og den utrolige Blå Lagune. Der sejler færger regelmæssigt hver dag, selv til Sicilien sejler der daglige færger.

Malta har en rig historie, og der er mange interessante museer, og både den nye hovedstad Valletta og det gamle Mdina er statelige og hyggelige historiske steder at vandre rundt.

Dykningen er enestående, da der er mange vrag fra forskellige krige, og der er flere dykkerselskaber og dykkerkurser at deltage i.

Malta har også mange vinmarker, og det er helt sikkert værd at tage en tur til den ene eller anden vingård for at få en rundvisning og vinsmagning.

Job på Malta

Senaste jobben